Agentia de rating Standard & Poor's a anuntat ratingurile acordate Turciei - "BB-" pentru obligatiile de plata in valuta pe termen lung, respectiv "B" pentru obligatiile de plata pe termen scurt, precum si "BB" pentru obligatiile de plata in moneda locala pe termen lung, respectiv "B" pentru obligatiile de plata pe termen scurt - perspectiva asociata fiind pozitiva, informeaza un comunicat al agentiei de rating, informeaza Rompres.

"In ciuda recentei volatilitati inregistrata pe pietele financiare turce, consideram ca ratingurile acordate Turciei sunt sustinute de evolutia economiei, dat fiind angajamentul continuu al guvernului de la Ankara in favoarea unor politici macroeconomice prudente", a declarat analistul S&P Farouk Soussa.

Desi sunt posibile unele derapaje in 2006, in special la capitolul inflatie si deficit de cont curent, S&P estimeaza ca in acest exercitiu fiscal Turcia va inregistra un surplus fiscal primar mai mare de 6,5 la suta din Produsul National Brut, avand in vedere intentia guvernului de la Ankara de a continua sa reduca cheltuielile.

Aceste evolutii pozitive ar urma sa continue si pe termen mediu, in ciuda posibilei volatilitati a pietei, cauzata de alegerile generale si prezidentiale din 2007.

S&P considera ca o politica macroeconomica prudenta va fi impusa in continuare Turciei atat de noul acord cadru cu Fondul Monetar International, cat si de Uniunea Europeana, care in luna octombrie 2005 a decis demararea discutiilor in vederea aderarii cu aceasta tara.