Banca Centrala a Chinei a ordonat, vineri, marilor banci comerciale, majorarea cu 0,5 % a ratei rezervelor minime obligatorii, in incercarea de a incetini cresterea alarmanta a creditului si de a frana supraincalzirea economica.

Banca Centrala a impus deja o ratie de depozit a rezervelor de opt %, incepand cu 5 iulie. Investitiile in capital fix din China au crescut cu 30,3 %, in primele cinci luni ale anului in curs, in ciuda masurilor guvernamentale impotriva supraincalzirii economiei, a anuntat joi Biroul National de Statistica (BNS), informeaza AFP, citata de Rompres.

Aceasta masura trebuie sa permita sa inghete 150 miliarde de yuani (18,75 miliarde dolari) de lichiditati interbancare, a precizat Banca. Valoarea acestor investitii in capital fix s-a ridicat la 2.544 miliarde de yuani (318 miliarde de dolari), a precizat BNS. Cresterea principalului indicator de supraincalzire a economiei chinezesti a atins 29,6 %, in cursul primelor patru luni.

Cresterile rapide ale investitiilor in capital fix reprezinta una dintre principalele probleme economice ale Chinei, a considerat premierul Wen Jiabao, citat de agentia oficiala China Noua. Pentru intregul an, guvernul spera ca aceste investitii in capital fix sa se situeze sub 18 %.

Intre ianuarie si mai, investitiile au fost in mod particular ridicate la nivelul provincial si local (31,3 %), adica 2.273 miliarde de yuani, de la 272 miliarde yuani, in crestere cu 22,7 %, la nivel central. Sectorul imobiliar continua sa inregistreze o crestere sustinuta, in primele cinci luni aceasta crestere fiind de 21,8 %.

Autoritatile au luat, de curand, o serie de masuri de franare a creditelor si a investitiilor in acest sector imobiliar supraincalzit, una dintre aceste masuri fiind prima majorare a ratei dobanzii de referinta din ultimele 18 luni.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Internațional »Citește și
Mii de medici au ieşit în stradă în Italia pentru a cere o reformă
Setari Cookie-uri