Banca Centrala a Chinei a ordonat, vineri, marilor banci comerciale, majorarea cu 0,5 % a ratei rezervelor minime obligatorii, in incercarea de a incetini cresterea alarmanta a creditului si de a frana supraincalzirea economica.
Banca Centrala a impus deja o ratie de depozit a rezervelor de opt %, incepand cu 5 iulie. Investitiile in capital fix din China au crescut cu 30,3 %, in primele cinci luni ale anului in curs, in ciuda masurilor guvernamentale impotriva supraincalzirii economiei, a anuntat joi Biroul National de Statistica (BNS), informeaza AFP, citata de Rompres.

Aceasta masura trebuie sa permita sa inghete 150 miliarde de yuani (18,75 miliarde dolari) de lichiditati interbancare, a precizat Banca. Valoarea acestor investitii in capital fix s-a ridicat la 2.544 miliarde de yuani (318 miliarde de dolari), a precizat BNS. Cresterea principalului indicator de supraincalzire a economiei chinezesti a atins 29,6 %, in cursul primelor patru luni.

Cresterile rapide ale investitiilor in capital fix reprezinta una dintre principalele probleme economice ale Chinei, a considerat premierul Wen Jiabao, citat de agentia oficiala China Noua. Pentru intregul an, guvernul spera ca aceste investitii in capital fix sa se situeze sub 18 %.

Intre ianuarie si mai, investitiile au fost in mod particular ridicate la nivelul provincial si local (31,3 %), adica 2.273 miliarde de yuani, de la 272 miliarde yuani, in crestere cu 22,7 %, la nivel central. Sectorul imobiliar continua sa inregistreze o crestere sustinuta, in primele cinci luni aceasta crestere fiind de 21,8 %.

Autoritatile au luat, de curand, o serie de masuri de franare a creditelor si a investitiilor in acest sector imobiliar supraincalzit, una dintre aceste masuri fiind prima majorare a ratei dobanzii de referinta din ultimele 18 luni.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri