Santander Central Hispano SA, cea mai mare banca spaniola, estimeaza o majorare cu 13 la suta a profiturilor pentru anul in curs, ca urmare a reducerii costurilor din Marea Britanie si a profiturilor ridicate din America Latina, a declarat presedintele bancii, Emilio Botin, citat de Rompres. Valoarea estimata a acestor profituri este de sapte miliarde de euro (8,85 miliarde de dolari), pentru anul curent, valoare record pentru banca spaniola.

Banca spaniola, a patra ca marime din Europa, estimeaza, de asemenea, un rezultat financiar de 6,5 miliarde euro. Santander a inregistrat venituri nete record de 6,22 miliarde de euro, in 2005.Banca spaniola, cea mai mare banca din zona euro, a raportat profituri nete de 1,19 miliarde de euro, in trimestrul unu, in crestere anualizata de 26 procente, ca urmare a majorarii accentuate a volumului creditelor pentru America Latina si Spania.

Banca spaniola mai are o divizie in America Latina, care aduce peste o treime din profiturile bancii si divizia Abbey din Marea Britanie, aceasta din urma acumuland peste 40% din creditele intregului grup bancar.

Santander urmareste noi achizitii bancare in Marea Britanie, la mai putin de doi ani de la preluarea bancii britanice Abbey National. De asememea, presedintele bancii spaniole, Emilio Botin, are in vedere achizitii si in Europa continentala si in Statele Unite, in special a unor banci de credite de dimensiuni reduse. O alta banca aflata in vizorul Santander este Allied Irish, a doua banca irlandeza.

Santander si-a redus deja costurile cu 300 milioane lire sterline, prin achizitionarea Abbey, chiar daca inca nu a fost transferat sistemul de computere din Marea Britanie al Abbey pe platforma bancii spaniole. Banca spaniola a fost surprinsa de mediul britanic de regularizare ostil, din acest sector.

Banco Santander, cea mai mare institutie financiara din Spania, a derulat in ultimi ani o campanie sustinuta de achizitii si investitii. Cea mai recenta tranzactie este preluarea bancii britanice Abbey National pentru 13 miliarde de euro (15,4 miliarde dolari), insa detine participatii in numeroase institutii financiare din intrega lume. Britanicii se aflau de mai multa vreme in dificultati financiare. Prin aceasta fuziune Banco Santander ocupa acum locul patru in Europa, si pozitia a 8 la nivel mondial.

In Italia, unde Santander are deja 8,5 procente in San Paolo-Imi, este putin probabil ca spaniolii sa faca vreo miscare in acest sens mai devreme de aprilie 2007, cand pactul actionarilor de control al bancilor italiene urmeaza sa expire.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Internațional »Setari Cookie-uri