Tarile in curs de dezvoltare, mai precis clubul BRIC, compus din Brazilia, Rusia, India si China si-au revenit destul de rapid din criza financiara care a inceput in urma cu cinci ani. Cheltuielile pe care aceste tari le-au facut au ajutat ca actuala recesiune globala sa nu devina o depresiune precum cea din 1930.

Acum, s-au poticnit! Indienii cumpara mai putine masini, pentru prima data in ultimul deceniu. Chinezii se lupta la randul lor cu o crestere economica ce incetineste la un minim al ultmelor doua decenii. Chiar si brazilienii, care obisnuiau sa cumpere orice, de la pantofi la servicii stomatologice, pe credit, se arata mai rezervati. Sute de mii de oameni au iesit in strada in luna iunie pentru a protesta fata de cresterea preturilor si serviciilor publice, scrie THOnline.com.

In acelasi timp, economiile din Statele Unite, Europa si Japonia, au castigat un impuls in ultimele luni. Parea ca ambele categorii de tari, dezvoltate și in curs de dezvoltare, se vor consolida impreuna asa cum au facut-o inainte de criza. Acum, insa sperantele pentru o economie sanatoasa la nivel mondial au fost spulberate.

Motivele pentru care tarile BRIC au cunosut incetinirea ritmului de crestere sunt nenumarate, de la o corectie negativa a imprumuturilor bancare din China, la infrastructura slaba si coruptia larg raspandita in India. O constanta: costul nivelului de trai este in crestere accelerata, diminuand puterea de cumparare chiar si pentru cei care au castigat in urma crizei. Ca urmare, tarile BRIC au capacitatea cel mult de ajuta economica globala, nu de a o dirija.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri