Iranul refuza sa trimita in strainatate stocul de uraniu imbogatit, a declarat Abbas Araghchi, seful negociatorilor iranieni in dosarul nuclear, citat duminica de site-ul televiziunii de stat, relateaza AFP.

"Linia rosie a Iranului in negocieri este imbogatirea uraniului (...). Putem discuta despre forma, cantitatea si nivelul de imbogatire (a uraniului), dar trimiterea in strainatate a productiei noastre (de uraniu) constituie linia noastra rosie", a declarat Araghchi, care urmeaza sa participe marti si miercuri, la Geneva, la negocieri in dosarul nuclear cu marile puteri.

Potrivit ultimului raport al Agentiei Internationale pentru Energie Atomica (AIEA), publicat la sfarsitul lui august, Iranul detine 6.774 de kilograme de uraniu imbogatit la nivelul de 3,5% si 186 de kilograme de uraniu imbogatit la nivelul de 20%. Tara a transformat alte 187 de kilograme de uraniu imbogatit la nivelul de 20% in bare de combustibil.

Araghchi a adaugat ca echipa de negociatori iranieni "va apara drepturile Iranului si nu va da inapoi o iota in privinta a ceea ce natiunea iraniana are dreptul sa detina conform reglementarilor internationale".

"Republica islamica a Iranului isi va folosi toate drepturile pentru a stapani tehnologia nucleara civila, in special imbogatirea uraniului", a subliniat el.

Reprezentanti ai Iranului si tarilor care fac parte din Grupul 5+1 (Statele Unite, Franta, Marea Britanie, Rusia, China si Germania) urmeaza sa se intalneasca marti si miercuri la Geneva pentru a relansa negocierile in dosarul nuclear, intrerupte din aprilie.

Araghchi a declarat ca Iranul isi va "prezenta planul (...) si spera sa ajunga la un acord intr-un termen rezonabil".

Ministrul iranian de Externe Mohammad Javad Zarif urmeaza sa participe la sedinta de deschidere, marti. Adjunctul ministrului, Araghchi, va conduce ulterior negocierile cu Grupul 5+1.

Premierul israelian Benjamin Netanyahu si-a multiplicat in ultimele zile interventiile in presa europeana, cerand oprirea oricarei activitati de imbogatire a uraniului si incetarea construirii reactorului de apa grea de la Arak. Israelul si Occidentul acuza Iranul ca vrea sa fabrice arma atomica sub protectia programului nuclear civil. Teheranul a dezmintit intotdeauna acest lucru.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri