Un raport al Comisiei Europene (CE) care urmeaza sa fie publicat respinge opinia autoritatilor germane potrivit carora imigranti romani si bulgari profita de sistemul ajutoarelor sociale germane, scrie Deutsche Welle (DW) online, precizand ca a avut acces la acest studiu.

Imigrantii din Uniunea Europeana (UE) nu reprezinta o povara pentru programele bunastarii tarilor care ii gazduiesc, se arata in acest raport, pe care DW precizeaza ca l-a consultat inainte de publicare, noteaza Mediafax.

Potrivit studiului, acesti nou-veniti sunt, de fapt, mult mai calificati decat "populatia generala" a tarilor gazda, iar multe dintre aceste tari ii ajuta sa gaseasca rapid un loc de munca, imigrantii devenind astfel contributori la fondurile respective.

Studiul CE il contrazice pe ministrul german de Interne Hans-Peter Friedrich, care a avertizat saptamana trecuta ca un "val de imigranti loviti de saracie" din Romania si Bulgaria se indreapta spre Germania si ca acestia vizeaza sa obtina acces la fondurile bunastarii sociale.

Romania si Bulgaria sunte membre UE din 1 ianuarie 2007, iar cetatenii celor doua tari pot calatori in Germania fara viza sau alte restrictii. Insa, in ultimii sapte ani, romanilor si bulgarilor le-au fost impuse restrictii pe piata europeana a muncii, inclusiv in Germania, care vor fi anulate la sfarsitul acestui an.

Friedrich, care se opune acestui lucru. a cerut CE, impreuna cu omologii sai britanic Theresa May si austriac Johanna Mikl-Leitner, sa actioneze impotriva migratiei din estul Balcanilor. Germania ii va primi pe cei care vor sa munceasca, dar vrea sa ii poata trimita inapoi pe cei care vin doar pentru ajutoare, a subliniat el.

Avand in vedere acest studiu al CE, de ce se plang orasele germane de cresterea sumelor acordate ca ajutoare romanilor si bulgarilor, se intreaba DW, precizand ca orasele Dortmund, Mannheim si Berlin cer ajutor Guvernului federal si UE, afirmand ca sunt "coplesite" de acesti nou-veniti.

Un manager de proiect pentru integrare si educatie de la Bertelsmann Stiftung, Orkan Kösemen, a declarat pentru DW ca nu vede o contradictie in aceasta situatie. "Intre romanii si bulgarii care au venit acolo se afla si persoane necalificate care nu gasesc locuri de munca", spune el, notand ca "asemenea persoane vin impreuna in cateva orase si chiar in anumite cartiere". "Aceasta concentrare poate fi perceputa ca o inundatie", rezuma acesta.

Persoanele sarace, in special, se vor instala acolo unde chiriile sunt ieftine, adauga o experta de la Caritas Germany, Elke Tiessler-Marenda, citand Dortmundul in cazul unor imigranti romani si bulgari. "Municipalitatile se plang ca sunt lasate sa se ocupe de aceste probleme singure, si nu doar de cele mai recente probleme, ci si de probleme mai vechi", subliniaza ea.

In opinia sa, exista si cazuri in care imigrantii vizeaza ajutoare, dar ei sunt exceptia, existand de asemenea cazuri in care imigrantii isi supraestimeaza sansele in tara nou adoptata si atunci recurg la ajutoare.

Potrivit lui Kösemen, in total 40.000 de imigranti romani si bulgari, inclusiv cei care planuiesc sa se intoarca acasa, vin anual in Germania, dintre care doar un numar mic solicita ajutoare sociale. Nici el nu exclude posibilitatea ca unii sa vina doar pentru ajutoare. "Exista oi negre peste tot", declara managerul, subliniind insa ca o tara cu 80 de milioane de locuitori ar trebui sa poata sa faca fata acestei probleme.

De asemenea, el nu se declara prea deranjat de dezbaterea cu privire la imigranti, considerand ca aceasta se intensifica si se stinge de la sine.

"Acum zece ani, cand Polonia a intrat in UE, oamenii vorbeau de un val de imigranti. Acum a venit randul romanilor si bulgarilor", spune Kösemen.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri