Politicienii americani pusi pe cearta nu reusesc sa ajute o economie foarte bolnava. Asta a sustinut, marti, pentru CNBC, Edmund Phelps, laureat al premiului Nobel pentru economie, in 2006, potrivit Mediafax.

Phelps, profesor de politica economica la Columbia University din New York, considera ca dezbaterile referitoare la impasul bugetar distrag atentia, in mod fascinant, de la problemele mai serioase, de scadere a competitivitatii si a inovatiei.

"Imaginea mai larga este ca economia americana este destul de bolnava de ceva timp, din anii ’70, iar simptomele sunt rata scazuta de angajare si de participare, cresterea lenta si probabil satisfactia scazuta in munca. Nimeni nu se gandeste ce ar putea face si ce ar trebui sa faca guvernul pentru a rezolva aceasta problema", a spus Phelps.

El a adaugat ca guvernul sprijina companii consacrate, prin exceptii si reglementari care au sporit barierele de intrare pe piata.

"Noii veniti nu pot intra in sectoarele in care exista deja companii gigant", a aratat Phelps, adaugand ca si in cazul start up-urilor menite sa creeze noi industrii, acestea sunt atat de impovarate de reglementari incat au nevoie de mai multi avocati decat de ingineri.

Guvernul provoaca mult rau si nu reuseste sa ajute o economie foarte bolnava, a continuat economistul.
Comentariile lui Phelps vin la o zi dupa ce Robert Shiller, unul dintre laureatii premiului Nobel pentru economie din acest an, a avertizat ca preturile mondiale ale locuintelor ar putea ajunge din nou la niveluri speculative.

Activitatile institutiilor federale sunt partial blocate de 15 zile, in lipsa unui acord in Congres privind bugetul anului fiscal 2014, iar Statele Unite risca sa nu mai poata face unele plati, daca politicienii nu vor decide majorarea plafonului datoriilor inainte de data de 17 octombrie. Un acord in acest sens, intre liderii Senatului, ar putea avea loc cel mai devreme in cursul zilei de marti.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri