Guvernul italian vrea sa reduca fiscalitatea pentru angajatii cu venituri medii, sa stimuleze angajarile prin deduceri fiscale, sa inlesneasca reducerea creditelor neperformante din sectorul bancar si sa impoziteze suplimentar pensiile mari si castigurile de capital, scrie Mediafax.

Proiectul de buget, discutat marti de guvern, cuprinde masuri pentru reducerea cheltuielilor publice, dar si a taxelor. Executivul vizeaza, astfel, incadrarea intr-un deficit bugetar agreat de Uniunea Europeana si totodata revigorarea economiei. Bugetul ar putea fi revizuit inainte de a fi trimis Comisiei Europene spre avizare, iar proiectul ar putea fi modificat dupa ce va ajunge in Parlament.

Guvernul italian vrea sa reduca deficitul bugetar la 2,5% din PIB anul viitor, aproximativ 1,5% din PIB in 2015 si mai putin de 0,1% din PIB in 2016, potrivit unei variante a proiectului de buget, citata de Wall Street Journal. Pentru acest an, deficitul bugetar este previzionat la 3% din PIB.

Aceste promisiuni au fost aplaudate de catre premierul finlandez Jyrki Katainen, care s-a deplasat luni la Roma si a consultat proiectul de buget impreuna cu premierul Letta. Katainen considera ca Italia transmite astfel un semnal puternic investitorilor ca situatia economica din zona euro se amelioreaza. Totodata, masurile din buget combat divergentele economice dintre nordul si sudul Europei, considera liderul finlandez.

Letta vrea de asemenea sa ridice taxa pe castigurile de capital de la 20% la 22%, sa scada cheltuielile din sanatate cu 500 milioane euro anul viitor si 1 miliard de euro in 2015 si sa reduca la jumatate indexarile automate ale pensiilor din sistemul public pentru pensionarii care primesc de cinci ori pensia minima, potrivit unui draft obtinut de Bloomberg.

Potrivit agentiei Ansa, reducerea taxelor asupra salariilor ar putea totaliza peste 5 miliarde euro anul viitor.
Somajul din Italia a revenit in august la nivelul record de 12,2%. Rata implicita de taxare a muncii era de 42,3% in Italia in anul 2011, nivel depasit in UE doar de Belgia - 42,8%, potrivit datelor Eurostat.

Potrivit WSJ, fiecare angajat care castiga intre 8.000 euro si 55.000 euro pe an va beneficia de o crestere de 112 euro a salariului net in urma reducerii fiscalitatii prin cresterea portiunii din salariul brut exceptata de la impozitare.
Reducerea fiscalitatii in zona muncii va fi realizata prin scaderea contributiilor la asigurarea de accident, taxe mai mici asupra productiei si deduceri fiscale pentru firmele care angajeaza persoane cu contracte permanente, potrivit Reuters.

Wall Street Journal noteaza ca firmele care aduc angajati noi cu contracte permanente vor beneficia de deduceri fiscale de 15.000 euro pentru fiecare nou salariat.

Bugetul include de asemenea reducerea taxelor la nivel municipal prin combinarea controversatei taxe asupra locuintelor utilizate de proprietar cu o taxa pentru colectarea deseurilor.

PIB-ul Italiei a scazut cu 9% din 2007 si este mai mic decat in 2001, dupa 10 ani de stagnare presarati cu reprize de recesiune.

Proiectul de buget prevede de asemenea o taxa suplimentara "de solidaritate" de 5% pe pensiile brute care depasesc 100.000 de euro pe an. Taxa se aplica sumei care depaseste acest prag. Pentru pensionarii care primesc mai mult de 150.000 euro pe an, taxa suplimentara urca la 10%, respectiv 15% pentru pensiile mai mari de 200.000 euro pe an. Veniturile astfel colectate nu vor fi varsate la Trezorerie, ci vor intra in conturile agentiei nationale de securitate sociala.

O alta noutate adusa de bugetul pe 2014 prevede ca rezidentii cu forme legale vor avea acces la un sistem universal de asistenta sociala. Programul este unul experimental si are o finantare de numai 250 milioane euro, insa permite in premiera sprijinirea imigrantilor.

Proiectul de buget propune si masuri de natura fiscala care permit bancilor italiene sa elimine rapid din portofolii creditele neperformante, potrivit WSJ. In prezent, scoaterea creditelor neperformante din sectorul bancar este un proces lent, incetinit de un cod fiscal rigid.

Astfel, bãncile italiene vor putea elimina creditele neperformante in anul in care au fost inregistrate sau in urmatoarele patru trimestre, masura care raspunde revendicarilor Asociatiei Bancilor Italiene.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri