Zona euro a inregistrat in luna aprilie un deficit comercial de doua miliarde euro, fata de un excedent de 1,6 miliarde euro in perioada similara a anului trecut, potrivit primelor estimari ale Biroului European de Statistica (Eurostat).
In aprilie, dupa corectiile in functie de anotimp, exporturile in zona euro au crescut cu 1,6 % fata de martie, in timp ce importurile s-au majorat cu 2 %, informeaza Rompres.

In ceea ce priveste comertul exterior in Uniunea Europeana, in aprilie s-a inregistrat un deficit de 14,8 miliarde euro, fata de 9,3 miliarde euro in perioada similara din 2005.

Exporturile in UE, in perioada mentionata, au scazut cu 0,4 % comparativ cu martie, in timp ce importurile s-au majorat cu 0,3 %. In perioada ianuarie-martie 2006, comparativ cu perioada similara a anului trecut, s-a sesizat un deficit semnificativ si in sectorul energiei, de la - 45,8 miliarde euro la -73,3 miliarde de
euro.

Excedentul s-a majorat in sectorul chimic al UE ( de la 14,3 miliarde euro la 18,5 miliarde euro), precum si in sectorul de utilaje si vehicule (de la 20,5 miliarde euro la 23,3 miliarde euro).

Schimburile comerciale ale UE cu principalii parteneri au avut o tendinta de crestere in primul trimestru, majorari mai semnificative fiind inregistrate in cazul exporturilor in China (29 %), Rusia
si Turcia (27 %) si Canada (24 %).

Importurile care au inregistrat cea mai mare crestere sunt cele provenite din Rusia (47 %), Norvegia (41 %), China (28 %), India (27 %), Canada (25 %) si Coreea de Sud (24 %).

In perioada ianuarie-martie, s-a majorat excedentul comercial pe relatia cu SUA, de la 18,3 miliarde euro in 2005 la 21,8 miliarde euro si s-a redus cel pe relatia cu Elvetia, de la 4,7 miliarde euro la 3,5 miliarde euro.

Deficitul UE a crescut semnificativ in perioada mentionata pe relatia cu China, de la 22,8 miliarde euro la 29,2 miliarde euro, Rusia, de la 11,9 miliarde euro la 19,8 miliarde euro si Norvegia, de la 7,2 miliarde euro la 12 miliarde euro.

Cele mai ridicate excedente comerciale s-au inregistrat, in primele trei trimestre, in Germania (38,9 miliarde euro), Olanda (9,6 miliarde euro), Irlanda (7,5 miliarde euro) si Suedia (cinci miliarde euro), iar cele mai mari deficite in Marea Britanie (23,9 miliarde euro), Spania (21,1 miliarde euro), Italia (9,1 miliarde euro), Franta (8,6 miliarde euro) si Grecia (8,2 miliarde euro).
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri