Celebra Opera din Sydney, un edificiu cu o arhitectura indrazneata creata de danezul Joern Utzon, inclusa in patrimoniul mondial UNESCO si considerata una dintre operele arhitectonice majore ale secolului al XX-lea, celebreaza duminica a 40-a aniversare, informeaza AFP.

Numerosi spectatori s-au adunat pe tarmul oceanului pentru a participa la festivitati, alaturi de o flotila de salvamari, dansatori aborigeni si un tort urias, scrie Mediafax.

Compusa din trei cladiri in forma de scoica, boltite si intrepatrunse, Opera din Sydney a fost inclusa in 2007 de UNESCO in patrimoniul mondial si este considerata una dintre operele arhitecturale majore ale secolului al XX-lea.

Trei generatii de mostenitori ai arhitectului Joern Utzon au asistat la ceremonia tinuta sub un cer lipsit de nori, in decorul grandiosului port din Sydney, care ii amintea arhitectului danez de santierele navale din orasul sau natal Aalborg.

Discipol al finlandezului Alvar Aalto, Joern Utzon a decedat in 2008 la varsta de 90 de ani.

Din cauza unui diferend cu autoritatile australiene, Utzon a fost nevoit sa renunte la proiect in 1966, lasandu-le lui Peter Halln, David Littlemore si Lionel Todd sarcina de a-l finaliza.

Emblematici pentru "stilul de viata" din Sydney, cel mai mare oras din Australia, salvamarii, in costume de baie galbene si rosii, au debarcat pe treptele din fata Operei. Pe covorul rosu, dansatorii aborigeni si o ceremonie de purificare prin fum au precedat o serie de cantece si traditionalul "Happy Birthday" interpretat de o fanfara.

Opera din Sydney organizeaza in fiecare an 2.000 de reprezentantii si primeste anual 8,2 milioane de vizitatori.

Edificiul reprezinta "o carte de vizita" a Australiei in lume, a declarat guvernatoarea statului New South Wales, Marie Bashir, al carei sot, Nicholas Shehadie, era primarul orasului Sydney atunci cand Opera a fost inaugurata, in prezenta reginei Elizabeth a II-a, pe 20 octombrie 1973.

Opera din Sydney se compune din trei corpuri de cladire care, potrivit unora, se aseamana cu panzele unor ambarcatiuni marine sau, potrivit altora, cu niste scoici. Acestea includ salile de concerte si un restaurant.

Notorietatea pe care Opera din Sydney o are in strainatate i-a adus insa cu regularitate si neplaceri, cladirea fiind "asaltata" si chiar degradata de grupuri de militanti.

In 2003, doi opozanti ai razboiului din Irak au scris "No War" "("Nu razboiului") cu vopsea rosie pe cel mai inalt segment al Operei, dupa ce Australia a decis sa se alature coalitiei americano-britanice din Irak.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri