Euro este prea puternic, prea german, in loc sa fie un pic mai italian sau francez, a declarat ministrul industriei din Franta, Arnaud Montebourg, intr-un apel catre Banca Centrala Europeana (BCE) pentru deprecierea monedei, care ar face companiile europene mai competitive la nivel global.

BCE ar trebui sa faca ceea ce face fiecare tara si anume "sa ajusteze cursul" pentru a sustine economia europeana, a spus Montebourg, intr-un interviu pentru cotidianul francez Le Parisien, citat de Mediafax.

"Euro este prea scump, prea puternic si un pic prea german. (...) Ar trebui sa fie un pic mai italian, mai francez si, pur si simplu, mai european", a afirmat ministrul.

O depreciere de 10% a euro in raport cu dolarul ar creste avutia nationala a Frantei cu 1,2%, ar crea 120.000 de locuri de munca si ar reduce deficitul bugetar cu 12 miliarde de euro, a spus el. Daca euro s-ar deprecia cu 20%, ar crea 300.000 de locuri de munca si ar diminua deficitul cu o treime, a adaugat Montebourg.

Euro se tranzactioneaza in prezent la circa 1,36 dolari. Moneda europeana a atins vineri 1,3704 dolari, cel mai ridicat nivel incepand din februarie. Euro mai puternic ingreuneaza exporturile companiilor europene, intrucat acestea au un pret mai ridicat in monedele altor state.

BNR: Noul set de masuri...
Citeste si: Cum explica BNR riscurile perspectivei inflatiei?

"Europa este singura regiune din lume care, la cinci ani de la criza, nu a revenit pe crestere economica", a spus ministrul francez.
Franta se confrunta cu un nivel ridcat al somajului, de circa 11%, iar banca centrala estimeza cresterea economica din trimestrul al treilea la numai 0,1%.


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si
Romanii care fac sapun de 20.000 euro si il livreaza cu bicicleta