Presedintele din Uruguay vrea sa vanda gramul de marijuana legalizata la pretul de 1 dolar pentru a combate traficul de droguri, scrie The Guardian.

Cu aceasta masura, Uruguay ar deveni prima tara din lume care impune reguli de productie si vanzare legal a marijuanei pentru consumatorii adulti.

Planul guvernamental de a crea o industrie legala a marijuanei a trecut de Camera Reprezentantilor a guvernului local, iar acum presedintele Jose Mujica spera sa primeasca „Da” si de la Senat cat mai curand.

Marijuana legala ar trebui astfel sa fie vanduta din a doua jumatate a anului 2014 la pretul de 1 dolar pe gram. Asta inseamna ca un gram este suficient pentru a face o tigara solida sau doua sau trei tigari subtiri cu marijuana, a spus secretarul general al Consiliului National de Antidrog din Uruguay, Julio Calzada.

El a sustinut ca noua masura nu este adoptata pentru ca statul sa castige bani din vanzarea marijuanei, ci pentru a combate criminalitatea si sa scape piata de dealerii ilegali. „Vanzarea ilegala este foarte riscanta si de calitate redusa”, a completat Calzada.

Studiu: Nesemnalizarea la...
Citeste si: Iata ce ii deranjeaza cel mai mult pe participantii la trafic - studiu

Prin noua masura, care propune un pret de 1 dolar pe gramul de marijuana, un adult ar putea cumpara cel mult 40 de grame de marijuana pe luna.

Peste 120.000 de cetateni uruguayeni consuma marijuana cel putin o data pe an, 75.000 o data pe saptamana si 20.000 o data pe zi, potrivit Consiliului National Antidrog local.

Statele americane Washington si Colorado sunt primele state care au adoptat lege pentru vanzarea legala a marijuanei din 2014, cu preturi intre 13 si 17 dolari pe gram. Asta inseamna taxe si o sursa sigura de venituri pentru stat.

Trafic rutier restrictionat...
Citeste si: Trafic rutier restrictionat sambata in Capitala, pe Splaiul Unirii


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si
Cum se circula de Craciun in statiunile din Valea Prahovei