Grupul siderurgic Severstal a propus o revizuire a contractului de fuziune cu Arcelor, prin reducerea detinerii de la 32% la 25%, pentru preintampinarea ofertei ostile a Mittal. Alexei Mordashov, principalul actionar al companiei ruse, a propus, astfel, actionarilor Arcelor, un nou contract, mai atractiv, de aceasta data.

Arcelor urmeaza sa studieze aceasta oferta revizuita, care permite limitarea influentei tanarului miliardar rus asupra celei de-a doua companii mondiale, inaintea intrunirii Consiliului de Administratie prevazut pentru miercuri, la Luxemburg.

Mittal Steel Co., cel mai mare producator mondial de otel, a adresat o scrisoare deschisa actionarilor Arcelor SA, indemnandu-i sa reziste presiunilor din partea conducerii pentru fuziunea cu compania rusa OAO Severstal, informeaza Rompres. Scrisoarea precizeaza ca fuziunea va da miliardarului rus Alexei Mordashov, proprietarul Severstal, controlul eventualelor companii combinate. 'incurajam cu putere actionarii Arcelor sa-si exercite dreptul de veto' la intrunirea din 30 iunie, precizeaza scrisoarea. Pentru a se opune fuziunii este nevoie de votul actionarilor care impreuna detin peste 50% din capitalul companiei Arcelor.

in urma cu o saptamana, consiliul de administratie de la Arcelor, al doilea producator mondial de otel, a respins inca o data oferta de preluare in valoare de 25,8 miliarde euro depusa de Mittal Steel, lider mondial pe piata otelului. Cu toate acestea, Consiliul de Administratie de la Arcelor a mandatat conducerea grupului european sa continue discutiile cu Mittal, in eventualitatea in care acesta din urma este dispusa sa-si majoreze din nou oferta.

Lakshmi Mittal, presedintele gigantului siderurgic anglo-indian Mittal Steel, care a lansat o oferta ostila in valoare de 22,8 miliarde euro (28,8 miliarde dolari) pentru compania europeana Arcelor, a acuzat conducerea grupului european ca intentioneaza sa blocheze 'liberul joc al pietei' prin acordul sau de fuziune cu compania rusa Severstal.

Acordul Arcelor cu Severstal 'nu este o oferta facuta actionarilor sai' ci 'o preluarea a controlului ce se face la un pret mai mic decat cotatia actuala a actiunilor Arcelor', a declarat Mittal intr-un interviu publicat de cotidianul 'Le Figaro'. 'Ma socheaza ca o conducere decide, cu o procedura de vot ce nu a mai fost folosita, un mecanism ce tinde sa creeze un nucleu dur, care va bloca liberul joc al pietei si care duce in jos pretul si preda din controlul acestui grup unei societati ruse', a adaugat Mittal.

Conducerea Arcelor a anuntat, in luna mai, un acord de fuziune cu Severstal, printr-o operatiune ce va da oligarhului Alexei Mordashov, patronul companiei ruse, controlul asupra a 32% din actiunile grupului siderurgic european, rezultatul fuziunii dintre compania franceza Usinor, cea spaniola Aceralia si cea luxemburgheza Arbel. Eventuala alianta cu Severstal ar fi rezultatul unor luni de incercari ale conducerii Arcelor de a respinge oferta ostila a Mittal.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri