Reprezentantii troicii creditorilor internationali ai Greciei - FMI, UE si Banca Centrala Europeana (BCE) - "s-au furisat" pe scara de incendiu pentru a iesi din sediul Ministerului de Finante de la Atena, din cauza unui protest organizat de cateva zeci de femei de serviciu, angajate la stat, scrie Mediafax.

"Dupa patru ani in care s-au confruntat cu proteste de proportii, sindicate intransigente, manifestanti mascati si politicieni greci care nu se tin de cuvant, inspectorii (creditorilor internationali, n.r.) au avut parte de o sperietura zdravana cand au venit marti, pentru a nu stiu cata oara, la Ministerul de Finante: femei de serviciu furioase angajate la stat", potrivit blogului cotidianului Wall Street Journal (WSJ).

Zeci de femei de serviciu s-au starns in fata cladirii la sosirea reprezentantilor institutiilor internationale, "strigand cu voci ascutite, care putea fi auzite la cateva strazi distanta", pentru a protesta fata de concedierile cerute de inspectori in sectorul public.

Protestul a declansat o alerta de securitate fara precedent la Ministerul de Finante.

"Dupa o intalnire care a durat peste doua ore, oficialii FMI, UE si BCE - cunoscuta drept troica creditorilor - s-au furisat din minister pe o scara de incendiu exterioara, evitand astfel iesirea principala. Cu putin inainte ca acestia sa evadeze, garzile de corp solide ale troicii au fost vazute inspectand ruta de evadare pentru a fi siguri ca era libera de femei de serviciu furioase", scrie WSJ.

Ziua de marti a inceput destul de prost pentru seful misiunii FMI in Grecia, Poul Thomsen.
La sosirea la sediul Ministerului de Finante, un barbat a aruncat cu un pumn de monede catre Thomsen, lovindu-i masina. Politia a informat ca l-a retinut pe protestatar si ca l-a eliberat ulterior.

Decizia de a fugi din cladire pe scara de incendiu si in continuare catre un garaj subteran a starnit mirare, scrie publicatia americana. In timpul precedentelor vizite la Atena, masurile de securitate pentru reprezentantii troicii au fost foarte reduse. Atat de reduse, incat trecatorii putea sa-i priveasca fara probleme la deplasarile prin Atena pentru intalniri cu oficialii eleni. Nimeni nu i-a deranjat niciodata.

Ramane insa de vazut daca utilizarea rutei de urgenta a fost cauzata de femeile de serviciu nemultumite sau daca exista alte amenintari la adresa inspectorilor troicii la Atena, noteaza WSJ.

Grecia a fost salvata de la colapas financiar de catre statele zonei euro si FMI cu doua pachete de imprumuturi, in total 240 de miliarde de euro incepnad din 2010, dupa ce indatorarea foarte ridicata a statului a facut imposibila finantarea la dobanzi sustenabile de pe piata financiara. Imprumuturile au fost conditionate de masuri dure de austeritate, inclusiv concedieri, reduceri de salarii si cresterea taxelor.

Sursa foto: cliff1066™

Sursa foto: Flicker.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri