Presedintele Bancii Centrale Europene (BCE), Mario Draghi, a avertizat ca zona euro este pe cale sa intre intr-o perioada lunga de inflatie scazuta, dar a precizat ca nu se asteapta la deflatie, transmite AFP, citat de Mediafax.

"Constelatia economica actuala, marcata in special de o activitate slaba a creditarii, sugereaza ca zona euro s-ar putea afla intr-o perioada prelungita de inflatie scazuta, inainte de o revenire treptata a evolutiei preturilor", a spus Mario Draghi (foto) in conferinta de presa sustinuta dupa sedinta de politica monetara.

BCE a redus dobanda de politica monetara cu un sfert de punct procentual, la un nou minim record de 0,25%, luand prin surprindere analistii.
Masura a fost determinata de nivelul inflatiei, de 0,7% in octombrie, care este cu mult sub tinta BCE a aproape 2% care, potrivit institutiei, asigura stabilitatea preturilor.

Redresarea economica lenta din zona euro nu prefigureaza accelerarea cresterii preturilor, a aratat Draghi, care a reiterat ca riscuri numeroase continua sa exercite presiuni asupra conjuncturii din regiune.

El a adaugat ca BCE va preciza luna viitoare durata aproximativa a perioadei in care inflatia se va afla la un nivel scazut, care nu va fi scurta.

Citeste si:
Comisia Europeana: Romania a avut o crestere economica de 3.9% in 2019
Comisia Europeana: Romania a...

Reducerea dobanzii cheie a luat prin surprindere analistii, dar tonul general al lui Draghi in conferinta de presa nu fost diferit de pozitia adoptata la intalnirile precedente. Seful BCE nu a mentionat ce alte masuri ar putea fi luate pentru sustinerea economiei regiunii, dar a dat asigurari ca institutia este pregatita sa face tot ceea ce este necesar.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Internațional »Citește și
Banca Centrala a inrautatit estimarile privind evolutia inflatiei
Setari Cookie-uri