Comisia Europeana ar putea decide miercuri sa lanseze o investigatie aprofundata impotriva Germaniei, din cauza excedentului excesiv al contului curent, care depaseste 6% din PIB din 2007, relateaza AFP.

Comisarul pentru Afaceri Economice, Olli Rehn, a subliniat saptamana trecuta ca excedentul comercial al Germaniei franeaza redresarea economica din Europa, informeaza Mediafax.

Rehn a scris miercuri pe blogul sau ca CE va analiza miercuri daca sa lanseze o investigatie aprofundata a dezechilibrelor germane, asa cum a procedat in cazul a 12 alte tari, intre care si Franta.

Aceasta procedura, care sa poate solda cu impunerea de sanctiuni se justifica prin faptul ca Germania, cea mai mare economie europeana, inregistreaza excedent excesiv al contului curent de peste 6% din PIB din 2007.

Potrivit celor mai recente estimari ale Comisiei, Germania va continua sa inregistreze astfel de excedente pana in 2015.

Executivul UE nu va face insa miercuri o examinare mecanica a indicatorilor ci ii va folosi ca punct de plecare pentru o analiza economica a situatiei, a declarat purtatorul de cuvant al comisarului, Simon O'Connor.

Saptamana trecuta, saptamanarul Die Zeit a relatat ca CE se pregateste sa includa Germania intre tarile membre aflate sub supraveghere macro-economica.

Comisia asteapta ca Germania sa deblocheze cerererea interna, astfel incat sa aiba de castigat atat ea cat si zona euro, a insistat Rehn.

Statele Unite s-au alaturat recent criticilor europene si ale FMI la adresa rigorii germane si a dependentei tarii de exporturi.
Comisarul a aratat ca Germania trebuie sa creeze conditiile, in special bugetare, pentru o crestere salariala durabila, sa stimuleze concurenta in domeniul serviciilor si sa faca investitii in infrastructura.

"Astfel va fi imbunatatita performanta economca si prosperitatea in Germania, cu impact pozitiv semnificativ asupra economiei zonei euro", considera Rehn.

Germania nu este singura tara care influenteaza zona euro. Comisarul a explicat ca Franta, presata de Bruxelles sa devina mai competitiva, detine impreuna cu Germania cheia revenirii la crestere si locuri de munca.

Presedintele Bancii Centrale Europene, Mario Draghi, a avertizat saptamana trecuta ca zona euro trebuie sa isi corijeze dezechilibrele fara ca statele cele mai puternice sa fie slabite.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri