Compania petroliera Lukoil are in plan delocalizarea in strainatate a pana la 25% din capacitatile de productie si pana la 30% din capacitatile de rafinaj, a anuntat vicepresedintele Leonid Fedoun, citat de RIA-Novosti. Potrivit acestuia, delocalizarea ii va permite companiei sa isi mareasca profiturile cu pana la 30% pe an fata de situatia in care ar ramane in Rusia.

In ceea ce priveste destinatiile privilegiate pentru o astfel de strategie, Fedoun a anuntat ca acestea se vor desfasura in Asia Centrala si in Kazahstan, precum si in Orientul Apropiat si in America de Sud. ''De asemenea, mai avem propuneri si pentru Africa occidentala'', a subliniat vicepresedintele.

Motivul pentru care Lukoil vrea sa recurga la mutarea productiei, a declarat Fedoun, tine in special de nivelul foarte ridicat al impozitarii din Rusia. Referindu-se la investitiile din Europa de Est, reprezentantul Lukoil a declarat ca acestea vor fi sistate pana la sfarsitul anului urmator, in principal datorita politizarii excesive a zonei. La ora actuala, a completat Fedoun, Lukoil studiaza posibilitatea construirii unei noi rafinarii in Rusia. ''Constructia sa va fi anuntata anul viitor'', a precizat el.