China va relaxa politica de control al nasterilor, adoptata in 1979, si va aboli sistemul de "reeducare prin munca", a anuntat agentia oficiala China Noua, citata de AFP.

Cuplurile cu un singur copil vor avea dreptul sa mai aiba unul, a anuntat presa de stat, evocand "o reforma majora", anuntata dupa patru zile de la incheierea unei reuniuni importante a Partidului Comunist Chinez (PCC), scrie Mediafax.

In prezent, legea chineza permite cuplurilor sa aiba un singur copil, dar exista si cateva exceptii.

"Politica nasterilor va fi ajustata si ameliorata treptat pentru a promova «cresterea in mod echilibrat pe termen lung a populatiei Chinei»", a anuntat China Noua, referindu-se la o decizie a liderilor, adoptata in aceasta saptamana.

In pofida unor apeluri la relaxarea regulilor stricte de planificare familiala, liderii chinezi au repetat in mod constant pana de curand ca politica copilului unic este necesara si ca o evolutie demografica excesiva va ameninta cresterea economica a tarii.

Citeste si:
DRAFT| Autoritățle vor să limiteze deplasările. GCS: Nu e aprobat
DRAFT | Autoritățle propun...

Pe de alta parte, China va aboli sistemul de "reeducare prin munca", in cadrul caruia unele persoane pot fi trimise in lagare de munca fara sa fie organizat vreun proces sau sa fie pronuntata vreo decizie a justitiei in acest sens, a anuntat vineri China Noua.

Aceasta decizie "face parte din eforturile (Chinei) in vederea ameliorarii (respectarii) drepturilor omului si practicilor judiciare" in tara, a precizat agentia, adaugand ca Beijingul va reduce, "in etape", numarul delictelor pasibile de aplicarea pedepsei cu moartea.

Sursa foto: Freedigitalphotos.net

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Internațional »Citește și
FT: Incertitudinile majoreaza costurile de imprumut ale statului roman
Setari Cookie-uri