Crearea acestei noi zone de aparare aeriana este insotita de reguli pe care este necesar sa le respecte toate avioanele care o tranziteaza, sub amenintarea unei interventii a fortelor armate, a anuntat Ministerul chinez al Apararii intr-un comunicat., potrivit Mediafax.

Aeronavele este necesar sa furnizeze planul precis de zbor, sa-si afiseze in mod clar nationalitatea si sa mentina comunicatii radio care sa le permita sa "raspunda in mod rapid si adecvat cererilor de identificare" formulate de autoritatile chineze.

Trasarea acestei zone de aparare aeriana, prezentata pe o harta difuzata pe site-ul ministerului, arata ca zona acopera o suprafata intinsa in Marea Chinei de Est, intre Coreea de Sud si Taiwan.

Potrivit hartii, zona include arhipelagul Senkaku, insule aflate sub controlul Japoniei, dar rvendicate de Beijing sub numele Diaoyu. Ca atare, ea inlaca apele teritoriale japoneze.

Holy Ranaivozanany, Huawei:...
Citeste si: Care este strategia Huawei de a recruta cei mai potriviti angajati

Avioanele care vor zbura in noua zona "trebuie sa urmeze instructiunile" autoritatilor chineze, iar "fortele armate chineze vor adopta masuri defensive de urgenta ca reactie fata de aeronave care nu coopereaza (in cadrul procedurilor de) identificare sau refuza sa urmeze instructiunile", a insistat ministerul.

Aceste reguli sunt in vigoare incepand de sambata, de la ora 2.00 GMT (4.00, ora Romaniei), se arata in comunicat.

Patru nave apartinand Pazei de Coasta chineze au patruns din nou, vineri, pentru scurt timp, in apele din jurul Insulelor Senkaku, dupa o serie de incursiuni la sfarsitul lui octombrie si inceputul lui noiembrie care a amplificat tensiunile intre Beijing si Tokyo.

Ministrul japonez al Apararii Itsunori Onodera aprecia la vremea respectiva ca aceste incursiuni repetate ameninta pacea si constituie "o zona gri" intre "perioade de pace si situatii de urgenta".

Analiza ICSS: SUA si China:...
Citeste si: SUA si China: "Art of Deal versus Art of War"

Cu cateva zile mai inainte, Ministerul chinez al Apararii utiliza expresia "act de razboi" , avertizand autoritatile de la Tokyo impotriva oricarei eventuale actiuni impotriva avioanelor sale fara pilot.

De peste un an, relatiile chinezo-japoneze se afla la cel mai scazut nivel, din cauza acestui diferend teritorial.

In septembrie 2012, Japonia a nationalizat trei dintre cele cinci insule ale arhipelagului, iar de atunci Beijingul trimite cu regularitate misiuni de patrulare ale Pazei de Coasta in apele teritoriale ale acestor insule, situate la aproximativ 200 de kilometri nord-est de Taiwan si aproximativ 400 de kilometri vest de Okinawa (sudul Japoniei).

Parteneriat Toyota-SoftBank...
Citeste si: Parteneriat Toyota-SoftBank pentru dezvoltarea masinilor autonome