Retragerea neasteptata a licentei de functionare a Master Bank, cu numerosi clienti adunati in fata agentiilor institutiei financiare, ale caror usi au ramas inchise, si cu milioane de carduri blocate, a amintit rusilor de perioada traumatizanta post-sovietica, relateaza AFP.

Banca centrala a Rusiei a retras miercuri, cu efect imediat, licenta Master Bank, creata in 1992 si care avea in componenta consiliului de administratie pe Igor Putin, un var al presedintelui Vladimir Putin.

Autoritatea de reglementare a explicat ca nu a avut alta solutie decat sa inchida banca, dupa ce a constatat "incalcarea repetata" a legii de prevenire a spalarii banilor. Ministerul de Interne a estimat ca sumele implicate in activitati suspecte sunt de peste 45 de milioane de euro.

La prima vedere, Master Bank, pe locul 70 pe piata bancara a Rusiei in functie de active, este o institutie financiara relativ modesta.

Este insa pentru prima oara cand o banca cu peste trei milioane de clienti isi pierde licenta, a subliniat Oleg Ivanov, vicepresedintele Asociatiei bancilor regionale din Rusia.

Consecintele pentru populatie sunt spectaculoase intrucat Master Bank are o treime din reteaua de bancomate din Rusia si este pe locul al cincilea in privinta cardurilor aflate in circulatie.

In aceste conditii, milioane de rusi s-au trezit brusc in situatia in care nu pot avea acces la conturile lor. Altii, care credeau ca nu au nicio legatura cu Master Bank, au constatat ca nu mai pot folosi cardurile, intrucat banca administra datele a alte 200 de companii mici.

Numeroase magazine, hoteluri, restaurante, dar si partidul liberal Iabloko foloseau cardurile emise de Master Bank pentru a plati salariile angajatilor, care sunt in prezent blocate.

Spre deosebire de falimentele bancare din anii ’90, majoritatea clientilor isi vor recupera mare parte din fonduri, avand in vedere ca din 2004 depozitele sunt asigurate pana la suma de 700.000 de ruble (15.700 de euro). Peste aceasta suma, detinatorii au prioritate la despagubiri dupa iesirea din procedura de faliment.

Rambursarile sunt estimate la un nivel record de 30 de miliarde de ruble (675 de milioane de euro).

In schimb, companiile, inclusiv intreprinzatorii particulari, nu beneficiaza de garantarea fondurilor. Asociatia caritabila Docteur Liza a recunoscut ca a pierdut peste 50.000 de euro, care erau destinati unui ospiciu.

"Este o surpriza ca a fost retrasa licenta unei astfel de banci. Este un semnal clar, ca nimeni nu este imun la o astfel de masura", a apreciat Chris Weafer, analist la firma de consultanta Macro Advisory.

Peste 900 de banci sunt prezente pe piata de profil din Rusia, intre care cateva banci mari controlate de autoritatile publice si numeroase banci mici, cu o situatie financiara fragila si practici indoielnice, mai noteaza AFP.

Autoritatile incearca de mai multi ani sa reduca numarul acestora, mostenite dupa desfiintarea URSS, cand era suficient sa detii cateva mii de dolari pentru a infiinta o banca.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri