Marile puteri si Iranul au ajuns la un acord asupra programului nuclear al Teheranului in noaptea de sambata spre duminica, la Geneva, dupa patru zile de negocieri "dificile", aducand o speranta de iesire dintr-o criza care dureaza de zece ani, relateaza AFP.

Acordul a fost anuntat dupa mai multe ore de blocaj asupra "dreptului" la imbogatirea uraniului al Iranului, potrivit Mediafax.

"Am ajuns la un acord", a scris intr-un mesaj postat pe Twitter Michael Mann, purtatorul de cuvant al Inaltului Reprezentant UE pentru Politica Externa Catherine Ashton, care a condus negocierile, mandatata de ONU si Grupul 5+1. Mann nu a oferit detalii.

Rohani saluta acordul de la Geneva ca deschizand "noi orizonturi"

Presedintele iranian Hassan Rohani (foto) a salutat acordul incheiat duminica la Geneva intre Iran si marile puteri asupra controversatului program nuclear al Teheranului, afirmand ca acesta "deschide noi orizonturi".

Negociatorii, prezenti la Geneva, au salutat la randul lor un "succes" pentru Iran, dupa cinci zile de negocieri dure cu reprezentantii tarilor din cadrul Grupului 5+1 (China, Franta, Rusia, Marea Britanie, Statele Unite si Germania).

Citeste si:
Uniunea Europeană apelează la comunitatea internațională pentru a...
COVID-19 | Uniunea Europeană...

"Votul poporului pentru moderatie si angajament constructiv, dar si eforturile neobosite ale echipelor de negociere vor deschide noi orizonturi", a declarat, intr-un mesaj postat pe Twitter, presedintele moderat, care a lansat o politica de deschidere catre Occident dupa ce a fost ales in aceasta functie in iunie.

Ministrul iranian de Externe Mohammad Javad Zarif, care a condus negocierile alaturi de sefa diplomatiei UE Catherine Ashton, mandatata de tarile din cadrul Grupului 5+1, a declarat intr-un mesaj postat pe Facebook ca negocierile s-au "incheiat cu succes".

"Imbogatirea uraniului a fost recunoscuta, sanctiunile sunt pe o pista descendenta", a adaugat el, fara sa ofere alte precizari asupra prevederilor acordului.

Seful negociatorilor iranieni Abbas Araghchi a declarat, de asemenea, intr-un mesaj postat pe Twitter, ca programul iranian de imbogatire a uraniului a fost "recunoscut" in cursul negocierilor cu marile puteri, fara sa precizeze daca dreptul la imbogatirea uraniului, revendicat de catre Teheran, este mentionat in acord.

Citeste si:
Statele Unite şi talibanii semnează un acord istoric după 18 ani de...
Acord istoric privind...

Diplomatii marilor puteri au negociat incepand de miercuri, la Geneva, cu Iranul, in cautarea unui acord interimar pentru o perioada de sase luni, care sa aduca garantii asupra caracterului pasnic al programului nuclear iranian, in schimbul unei relaxari "limitate" a sanctiunilor care afecteaza economia iraniana.

Activitatile de imbogatire a uraniului se afla in centrul unor ingrijorari ale occidentalilor si israelienilor, care se tem ca uraniu imbogatit la nivelul de 20% ar putea sa fie folosit de catre Iran pentru a obtine uraniu imbogatit la nivelul de 90% in scopuri militare, in pofida dezmintirilor Teheranului.

Regimul iranian afirma ca acest uraniu este destinat reactorului sau de cercetare si unor scopuri medicale.

Citeste si:
Coreea de Nord si-ar fi reluat productia de plutoniu
Un "think tank" avertizeaza...

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Internațional »Citește și
Setari Cookie-uri