Directorii generali ai companiilor americane au castigat, in medie, in anul 2005, de 262 de ori mai mult decat salariatii, releva un studiu realizat de Economy Policy Institute.

In medie, anul trecut, directorii generali ai companiilor americane au castigat 10,98 milioane dolari, in timp ce salariatii cu castigat, in medie, aproximativ 41.861 dolari, informeaza Rompres. Aceasta insemna ca un presedinte director general castiga intr-o zi de lucru din cele 260 de zile, cat castiga un salariat in 52 de saptamani, precizeaza Economy Policy Institute, institut considerat ca fiind apropiat de opozitia democrata.

Institutul precizeaza ca cea mai mare diferenta intre castigurile directorilor si angajatilor s-a inregistrat in anul 2000, dupa criza din sectorul dot.com, cand un director a castigat, in medie, de 300 de ori mai mult decat un salariat. Ulterior insa diferenta intre castigurile directorilor (care includ atat salariile cat si primele si optiunile in actiuni) a scazut semnificativ astfel ca in anul 2002 un director general castiga, in medie, de 143 de ori mai mult decat un angajat.

Pe termen lung, Economy Policy Institute preconizeaza ca vom constata la o crestere a diferentei dintre salariile directorilor si angajatilor, avand in vedere ca in anul 1965 directorii marilor intreprinderi americane castigau intr-un an de 24 de ori mai mult decat salariul unui angajat. in anul 1978 diferenta a crescut pana la un raport de ordinul 35, ulterior la 71 in anul 1989, pentru a creste spectaculos in anii 1990.

Publicarea studiul intervine insa intr-o perioada in care Senatul SUA a renuntat inca o data sa majoreze salariul minim pe economie, care a ramas nemodificat la 5,15 dolari pe ora de noua ani. In schimb au aparut numeroase controverse in legatura cu modalitatea de remunerare a directorilor, in special cu optiunile de achizitionare de actiuni la preturi speciale.

Mai multe anchete preliminare au fost demarate la aproximativ 30 de mari companii americane, precum Juniper, McAfee sau UnitedHealthGroup, in legatura cu castigurile directorilor.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »