Cele doua steaguri - un drapel american si un drapel cu sigiliul prezidential - au fost adjudecate cu 425.000 de dolari, depasind de patru ori estimarile specialistilor. Fotoliul-balansoar a fost adjudecat cu 87.500 de dolari, depasindu-si pretul estimativ de 50.000 de dolari.

Obiectele au facut parte dintr-o serie de 100 de suveniruri lasate de JFK, scoase la vanzare sambata seara, in orasul Dallas, cu ocazia comemorarii a 50 de ani de la asasinarea celui de-al 35-lea presedinte american.

Suvenirurile apartineau lui William Rudoy, un simpatizant care a lucrat voluntar la campania prezidentiala a lui Kennedy in 1960 si care a colectionat timp de 50 de ani tot felul de obiecte care au avut legatura cu presedintele asasinat.

Drapelele si fotoliul-balansoar au fost cumparate de un colectionar din sud-vestul Statelor Unite, care a considerat ca "aceste doua loturi trebuie sa ramana impreuna". Potrivit lui Tom Slater, reprezentant al casei organizatoare, pretul de vanzare foarte ridicat se explica prin "afectiunea" si "respectul" care au ramas atasate de numele presedintelui Kennedy si prin faptul ca drapelele, mai ales cele purtatoare a sigiliului prezidential, sunt foarte cautate de colectionari.

Fotoliul-balansoar se afla in biroul secretarei personale a lui Kennedy, Evelyn Lincoln. El era adeseori mutat in Biroul Oval, pentru ca JFK, care suferea de dureri de spate cronice, sa poata sa se aseze in timpul intalnirilor sale si in timpul numeroaselor ore de munca.

Citeste si:

Cele doua steaguri, care se aflau in spatele biroului, au fost donate secretarei lui JFK la cinci zile dupa moartea acestuia, la cererea lui Jacqueline Kennedy.

John Fitzgerald Kennedy a fost asasinat la 46 de ani pe 22 noiembrie 1963, la mai putin de trei ani dupa ce devenise presedintele SUA.

Implinirea a 50 de ani de la moartea sa a generat numeroase retrospective in Statele Unite in aceste zile si o ceremonie, relativ modesta, in Dallas, vineri.

Asasinul sau, Lee Harvey Oswald, in varsta de 24 de ani, a fost arestat la mai putin de trei ore dupa asasinarea presedintelui american. Lee Harvey Oswald a fost asasinat la randul sau dupa doua zile intr-un comisariat de politie din Dallas de Jack Ruby, proprietarul unui club de noapte.