Grupul petrolier rus Yukos a cerut vineri autoritatilor bursiere britanice sa refuze intrarea la Bursa de Valori din Londra (LSE) a companiei petroliere ruse Rosneft, pe care Yukos o acuza de furt de active.

Intr-un dosar remis LSE, Yukos sustine ca fosta sa filiala de productie Yuganskneftegaz a fost preluata la licitatie de grupul de stat Rosneft in urma unor proceduri ilegale care nu pot fi recunoscute sau aplicate in sistemul juridic britanic, informeaza Rompres.

"Ar fi impotriva intereselor investitorilor ca o companie sa primeasca permisiunea de a-i fi cotate actiunile la bursa in conditiile in care principalul sau activ a fost preluat prin furt de active de la o alta companie ale carei actiuni sunt cotate deja la o bursa straina", sustine Yukos.

Pentru a recupera o parte din datoriile neplatite de Mikhail Khodorkovsky, justitia rusa a decis anul trecut scoaterea la licitatie a Yuganskneftegaz, principala filiala de productie a grupului Yukos. Grupul public Rosneft a preluat Yuganskneftegaz la un pret considerat de analisti drept unul mult prea mic, avand in vedere ca aceasta divizie asigura in prezent 70 la suta din productia de titei a Rosneft.

Rosneft intentioneaza sa-si faca debutul la bursa la mijlocul lunii iulie, pentru aceasta operatiune prin care spera sa stranga aproximativ zece miliarde dolari fiind avute in vedere doua piete bursiere, cea din Moscova si cea din Londra.

Saptamana viitoare, Rosneft urmeaza sa demareze un turneu international prin care sa capteze interesul investitorilor, urmat de publicarea prospectului de introducere la Bursa, un document juridic in care sunt prezentate riscurile asociate Rosneft, in principal modalitatea controversata in care a fost achizitionata Yuganskneftegaz.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri