Dupa cinci luni de dispute aprinse, grupul siderurgic european Arcelor SA, numarul doi mondial, pare dispus sa accepte ultimele propuneri de preluare venite de la rivalul Mittal Steel, numarul unu mondial, unul dintre motive fiind si dificultatile cu care se confrunta in incercarea de a-si convinge actionarii sa accepte alternativa fuziunii cu grupul siderurgic Severstal, al treilea producator de otel de pe piata rusa.
Mittal Steel a anuntat vineri ca se afla in "discutii avansate" cu grupul Arcelor, precizand insa ca discutiile ar puteau, sau nu, conduce la o oferta de preluare care sa beneficieze de recomandarea echipei de conducere de la Arcelor.

Consiliul de administratie de la Arcelor urmeaza sa se reuneasca duminica, la Luxemburg, pentru a lua o decizie intre oferta de preluare venita de la Mittal Steel si proiectul alternativ de fuziune cu Severstal asociat cu intrarea oligarhului Alexey Mordachov in capitalul Arcelor, informeaza Rompres.

Pentru a incerca sa scape de oferta depusa de Mittal Steel, echipa de conducere de la Arcelor a propus recent fuziunea cu grupul rus Severstal. insa ideea ca oligarhul rus Alexey Mordachov ar putea sa detina un pachet de control la Arcelor a suscitat ostilitatea actionarilor Arcelor, in principal a omului de afaceri franco-polonez Romain Zaleski, care detine 7,8 % din capitalul grupului siderurgic european. Pentru a calma investitorii Arcelor, Severstal a prezentat o noua oferta imbunatatita, conform careia Mordachov nu va detine decat 25 % din capitalul Arcelor, fata de 32 % cum intentiona initial.


In paralel, Arcelor a continuat discutiile si cu cei de la Mittal Steel, care par dispusi sa faca o serie de noi concesii la capitolul cedare de active neproductive si componenta consiliului de administratie al grupului rezultat din preluarea Arcelor de catre Mittal. Singurul punct care mai ramane de rezolvat este pretul, Arcelor vrea sa obtina 44 de euro pe actiune, fata de 36 de euro cat ofera Mittal, ceea ce ar valoriza grupul siderurgic european la peste 28 miliarde euro.

Ultimele semnale indica faptul ca Arcelor este din ce in ce mai dispus sa accepte oferta lui Lakshmi Mittal, desi la data de 27 ianuarie 2006, cand a fost anuntat prima data acest proiect, l-a criticat vehement. Nu este exclus ca board-ul Arcelor sa adopte duminica o atitudine neutra si sa lase decizia in mainile actionarilor. Adunarea generala extraordinara a actionarilor Arcelor este programata pentru data de 30 iunie, insa aceasta reuniune a fost prevazuta initial pentru a aproba fuziunea cu Severstal.

Incepand de miercuri, cotarea actiunilor Arcelor este suspendata in Europa, la cererea autoritatii franceze de supraveghere a pietelor financiare care solicita grupului siderurgic european sa-si exprime o pozitie clara fata de cele doua oferte.

Mittal: Discutiile purtate cu Arcelor au fost 'constructive'

Discutiile purtate vineri de cei doi giganti mondiali ai otelului, Mittal Steel si Arcelor, au fost "constructive", a declarat purtatorul de cuvant al Mittal, in timp ce zvonurile indica un "acord apropiat".

Mittal Steel este pregatit sa faca anumite concesii in privinta proiectului sau industrial si in ceea ce priveste problema conducerii, a precizat, la randul sau, o sursa apropiata Arcelor, informeaza Rompres.

"Mittal pare a fi gata sa faca eforturi in special in privinta activelor sub-productive. Asupra conducerii, ale fuziuni cu Arcelor", a precizat aceeasi sursa.

Grupul siderurgic Severstal a propus o revizuire a contractului de fuziune cu Arcelor, prin reducerea detinerii de la 32 % la 25 %, pentru preintampinarea ofertei ostile a Mittal. Alexei Mordashov, principalul actionar al companiei ruse, a propus, astfel, actionarilor Arcelor, un nou contract, mai atractiv.

Mittal Steel Co., cel mai mare producator mondial de otel, a adresat, in urma cu doua zile, o scrisoare deschisa actionarilor Arcelor SA, indemnandu-i sa reziste presiunilor din partea conducerii pentru fuziunea cu compania rusa OAO Severstal. Scrisoarea preciza ca fuziunea va da miliardarului rus Alexei Mordashov, proprietarul Severstal, controlul eventualelor companii combinate.

Lakshmi Mittal, presedintele gigantului siderurgic anglo-indian Mittal Steel, care a lansat o oferta ostila in valoare de 22,8 miliarde euro (28,8 miliarde dolari) pentru compania europeana Arcelor, a acuzat conducerea grupului european ca intentioneaza sa blocheze "liberul joc al pietei" prin acordul sau de fuziune cu compania rusa Severstal.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri