Directorul general al Fondului Monetar International, Rodrigo Rato, a declarat vineri ca economia globala se afla intr-o etapa de expansiune si va creste anul acesta cu cinci la suta, procent ce va fi atins si in 2007, informeaza agentia EFE, citata de Rompres.
Dupa o reuniune, la Madrid, cu ministrii africani ai economiei, dedicata discutiilor privind reprezentarea tarilor in curs de dezvoltare in FMI, Rato a semnalat recuperarea economiei americane, incepând din al doilea trimestru si cresterea mare a Japoniei, a zonei euro, a estului Europei si dinamismul zonei sub-sahariene.

In ceea ce priveste dobânda de referinta in SUA, oficialul FMI a recunoscut ca a avut loc o crestere sigura a estimarilor inflationiste si a adaugat ca o majorare a dobânzilor va aduce cu sine o expansiune a economiei ‘mai sustenabila’ in viitor.

Rato, si ministrii africani si-au dat acordul de a continua ‘eforturile colective’ care sa garanteze schimbarile necesare in reforma, care sa duca la o recunoastere a unei reprezentativitati mai adecvate a tarilor africane.

La intâlnire au participat ministrii E.Mourad (Algeria), Paul Antoine Bohoun-Bouabre (Coasta de Fildes), Paul Toungui (Gabon), Kwadwo Baah-Wiredu (Gana), Timothy Thahane (Lesotho), Manuel Chang
(Mozambic), Cheikh Hadjibou Soumare (Senegal), Trevor Manuel (Africa de Sud).

Pe 22 februarie, Comitetul Monetar si Financiar International (FMIC) a sprijinit proiectul lui Rato de crestere, pe termen scurt, a voturilor tarilor mai slab reprezentate in FMI, deoarece s-au dezvoltat peste medie in ultimele decenii.

In plus, potrivit lui Rato, va avea loc o revizuire a ecuatiei prin care se divide puterea in cadrul organismului, unde in prezent tarile dezvoltate detin 62 la suta din voturi, dar FMIC nu a facut referire directa la aceasta schimbare a formulei.

Ceea ce Comitetul i-a cerut lui Rato a fost sa prezinte ‘propuneri concrete pentru a ajunge la un acord la reuniunea anuala’, ce va avea loc in septembrie, la Singapore.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si
TOP 10 cele mai competitive tari din punct de vedere turistic