Standard & Poor's (S&P) a retrogradat ratingul de credit al Olandei de la "AAA" la "AA+", acuzand deteriorarea perspectivelor de crestere economica, si a imbunatatit la stabila perspectiva ratingului Spaniei, confirmat la "BBB-".

De asemenea, agentia a imbunatatit ratingul Ciprului de la "CCC+" la "B-", noteaza Mediafax.

Retrogradarea Olandei reduce la 10 numarul tarilor cu rating de top de la toate cele trei mari agentii de evaluare financiara, potrivit Bloomberg. Olanda este notata la nivelul maxim de celelalte doua agentii, Fitch si Moody's.

In zona euro, doar Finlanda, Germania si Luxemburg mai au rating triplu-A la toate cele trei agentii, iar Finlanda este singurul stat cu perspective stabile pe linie.

Imbunatatirea perspectivei Spaniei reduce sansele retrogradarii ratingului pe termen mediu. Calificata la "BBB-", Spania este pe cea mai de jos treapta a categoriei "investment grade" - active recomandate pentru investitii pe termen lung.

Citeste si:
Standard&Poor's: Din 2020, Romania isi va incetini cresterea economica
Standard & Poor's: Din 2020,...

Evolutia costurilor de finantare ale statelor nu a fost afectata sau a evoluat contrar directiei indicate anul trecut de deciziile de rating, in 50% din cazuri pentru S&P, respectiv 56% din cazuri pentru Moody's, potrivit datelor Bloomberg.

Costul contractelor credit default swap (CDS) de asigurare a datoriei de stat a Frantei fata de riscul de default a atins un minim istoric pe 8 noiembrie, inestitorii ignorand decizia anuntata atunci de S&P, de a retrograda statul francez de la "AA+" la "AA". Franta a pierdut calificativul de top triplu-A la inceputul anului trecut.

Cu o crestere economica modesta de 0,1%, Spania a iesit in trimestrul al treilea dintr-o recesiune prelungita, care a persistat pentru mai mult de doi ani, iar indicele IBEX 35 al bursei de la Madrid a urcat cu 21% de la inceputul acestui an.

Randamentul de referinta al obligatiunilor de stat spaniole cu maturitatea la 10 ani a coborat de la inceputul lunii octombrie cu 15 puncte de baza (0,15 puncte procentuale), la 4,15%. In aceeasi perioada, costul de finantare al Olandei a scazut cu 14 puncte de baza, la 2,03%.

Citeste si:
Ce omite Eugen Teodorovici din anuntul Standard & Poor's? Esentialul
Ministrul Finantelor a...

Moneda euro a crescut cu 0,7% fata de dolar de la finele lunii septembrie. Banca Centrala Europeana a stabilit joi un curs de referinta de 1,3592 dolari/euro.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si
Zeci de licee agricole vor face schimb de experienta cu Olanda