Premierul britanic David Cameron se afla in prima sa vizita la Beijing dupa o intalnire cu Dalai Lama de anul trecut care a iritat regimul chinez, si conduce cea mai mare delegatie comerciala trimisa vreodata in China de Marea Britanie, relateaza AFP, citat de Mediafax.

"Anumite persoane din Europa si din alte parti observa mutatiile care au loc in lume si vor sa izoleze China in spatele unei cortine de bambus si bariere comerciale. Marea Britanie vrea in schimb sa darame aceste bariere", a afirmat Cameron in fata presei, la Beijing.

El a dat asigurari, dupa o intrevedere cu premierul chinez Li Keqiang, ca nicio tara din Europa nu este mai deschisa investitiilor chineze ca Marea Britanie.

"Ma voi bate pentru un acord comercial intre Uniunea Europeana si China, cu aceeasi determinare cu care ma bat pentru un acord de liber-schimb intre Statele Unite si UE, aflat in prezent in discutii", a spus Cameron.
Cei doi sefi de guverne au anuntat semnarea a doua acorduri, care vizeaza in principal intarirea cooperarii in explorarea spatiului, cultura si protejarea proprietatii intelectuale.

Premierul Li a spus la randul sau ca acordurile reprezinta progrese in domeniul trenurilor de mare viteza, cu care autoritatile de la Beijing vor sa seduca pietele occidentale, si al investitiilor chineze in sectorul energiei nucleare. El nu a oferit detalii.

David Cameron a fost primit si de presedintele chinez Xi Jinping, care a cerut intarirea cooperarii celor doua tari.
Ministrul de Finante George Osborne a anuntat la jumatatea lunii octombrie, dupa o vizita la Beijing, aprobarea unor investitii chineze in proiecte nucleare din Marea Britanie.

Ulterior a fost facut public un acord intre guvernul britanic, grupul francez EDF si grupurile chineze de stat CGN si CNNC, pentru constructia a doua reactoare in sudul Angliei.

Li Keqiang a comparat relatiile intre Londra si Beijing cu un tren de mare viteza care poate creste constant viteza, cu conditia sa fie sigur.

Relatiile sino-britanice au fost tendsionate dupa o intalnire din luna mai 2012 a premierului britanic cu Dalai Lama, liderul spiritual tibetan aflat in exil, acuzat de China de separatism.
Li Keqi a spus insa luni ca Marea Britanie si-a demonstrat respectul pentru integritatea teritoriala si suveranitatea Chinei si pentru mentinerea principiului unei singure Chine.

Cameron a evocat pe scurt si cu discretie problema drepturilor omului, salutand reformele anuntate de Beijing la jumatatea lunii noiembrie, in domenii precum guvernanta si protectia juridica a drepturilor omului.
Premierul britanic a vizitat un centru de pregatire al Jaguar Land Rover din Beijing. Grupul a incheiat acorduri pentru livrarea a 100.000 de vehicule pe piata chineza in 2014, a spus Cameron.

El a dezvaluit si un acord de colaborare intre liga nationala de fotbal a Chinei si Premier League, pentru dezvoltarea fotbalului din China.

Intre sefii de companii care il insotesc pe David Cameron se afla seful Royal Dutch Shell si cel al grupului farmaceutic GlaxoSmithKline, aflat in centrul unei ample investigatii de coruptie in China.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri