In varsta de 46 de ani, Pawel Wojciechowski este licentiat al prestigioasei Academii Economice din Varsovia (SGH), studiind si in SUA, unde a si predat pentru scurt timp. Ulterior, Pawel Wojciechowski a fost consilier la Ministerul polonez al Privatizarii si membru in conducerea mai multor fonduri de investitii, inainte de a deveni consilier al primului ministru Kazimierz Marcinkiewicz.

La scurt timp dupa desemnarea sa pentru functia de ministru de Finante, Wojciechowski a promis continuarea politicii de disciplina bugetara adoptata de dna Gilowska, angajandu-se sa mentina un deficit bugetar de maximum 30 de miliarde de zloti, 7,3 miliarde euro.

Recent judecatorul desemnat pentru verificarea trecutului personalitatilor publice, Wlodzimierz Olszewski, a anuntat ca a deschis o procedura de ancheta cu privire la Zyta Gilowska, banuita ca a oferit informatii false in declaratia privitoare la trecutul sau.

O lege speciala obliga parlamentarii, ministrii, judecatorii si alti inalti functionari polonezi sa declare daca au colaborat sau nu cu fosta politie politica. O recunoastere a colaborarii cu fostele serviciile secrete nu atrage in mod automat o sanctiune, insa o minciuna este pedepsita cu interdictia de a exercita orice functie publica timp de 10 ani.