Conducere Bancii Centrale a Turciei urma sa se reuneasca ieri intr-o sedinta extraordinara, pentru a discuta implicatiile deprecierii monedei nationale - care a scazut pana la nivelul inregistrat la inceputul razboiului din Irak, in martie 2003 - si actiunile de politica monetara care vor fi intreprinse, transmite Reuters.

Cotatia lirei a scazut cu aproape 25% fata de sfarsitul lunii aprilie, in contextul unei inflatii peste estimarile analistilor, tensiunilor politice care aduc in discutie organizarea de alegeri anticipate, si al trendului general de retragere a fondurilor de investitii straine de pe pietele emergente.

Banca centrala a intervenit, vineri, pe piata interbancara, pentru a doua oara in ultimele doua saptamani, ceea ce a determinat reducerea rezervelor valutare cu circa doua miliarde de dolari.

Lira s-a depreciat la 1,7650 unitati/dolar, dupa ce Banca Nationala a cumparat dolari, peste recordul de 1,77 unitati/ dolar, dar s-a apreciat pana la 1,716 unitati/ dolar dupa anuntul privind intrunirea de duminica.

Analistii estimau ca banca centrala va majora dobanzile, aratand ca interventiile de pana acum ale institutiei pentru sustinerea cursului de schimb al lirei au fost ineficiente, intrucat sumele in dolari cumparate au fost reduse.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »