Legalizarea marijuanei in Uruguay va obliga SUA sa-si reevalueze propriile politici de consum al drogurilor. Guvernul uruguayan va supraveghea cultivarea si distribuirea marijuanei, iar locuitorii vor putea sa cumpere pana la 1,4 grame de marijuana in fiecare luna, scrie Fusion.

Odata cu Uruaguy, alte state au in vedere noi reforme privind consumul de cannabis. "SUA vor fi intr-o pozitie slaba pentru presiunea in alte tari", a declarat John Walsh, un specialist in politica drogurilor la Biroul din Washington pe America Latina. "Nu au de gand sa iasa si sa aplaude Uruguay si nici nu au de gand sa fie, si cred ca ei recunosc acest lucru, intr-o pozitie puternica pentru a denunta Uruguay", a completat Walsh.

In august, Departamentul de Justitie a emis o nota care a declarat cele doua state care vor legalizarea marijuanei ar putea merge mai departe cu programele lor, atat timp cat statele sa adere la anumite ghiduri.

Dar guvernul federal considera ca marijuana este o substanta, ceea ce inseamna ca nu are nicio valoare medicala recunoscuta si niciun potential ridicat pentru abuz.

Un tratat din 1961 al Organizatiei Natiunilor Unite (ONU) interzice cultivarea si distributia de marijuana, in afara de folosire medicala si stiintifica.

Citeste si:
Nokian a inaugurat o noua fabrica. Va produce 4 MIL. anvelope anual
Nokian a inaugurat o noua...

Astfel de programe de legalizare in Colorado si Washington nu doar ca incalca legea federala. De asemenea, sfideaza un acord international, un tratat prin care SUA au condus mai mult de 50 de ani.

"Ideea cu care multi oameni sunt obisnuiti de decenii este ca SUA este aplicator-sef al razboiului drogurilor si politica de droguri, cel putin in cazul marijuanei, care se schimba", a spus Walsh.

Totodata, specialistul in politica drogurilor spune ca nu se asteapta ca oficialii americani sa tipe si sa strige cand Uruguay legalizeaza marijuana, in principal pentru ca orice condamnare ar fi ipocrita.

Consiliul de Control al Narcoticelor din cadrul ONU (INCB) a spus ca a fost "foarte ingrijorat" fata de ideea ca Uruguay ar putea legaliza marijuana.

Citeste si:
Iohannis, la ONU: In regiune au loc actiuni de subminare a securitatii
Iohannis, la ONU: In regiunea...


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si
Imbarcare prin recunoastere faciala in SUA: 500 pasageri in 20 minute