Warren Buffett, locul doi in urma lui Bill Gates in topul celor mai bogati oameni din lume, a anuntat duminica seara ca va dona aproximativ 37 miliarde dolari, sau 80 la suta din averea sa, unor fundatii caritabile conduse de prietenul sau Bill Gates si de familia Buffett.
Intr-o scrisoare trimisa fundatiei caritabile Bill and Melinda Gates Foundation, miliardarul Warren Buffett, in varsta de 75 de ani, a informat ca va dona acestei fundatii un pachet de 10 milioane din actiunile firmei sale de investitii Berkshire Hathaway. Pe baza pretului de 3071,71 dolari inregistrat vineri seara de actiunile Berkshire Hathaway, valoarea totala a donatiei facute fundatiei Gates se ridica la aproximativ 30 miliarde dolari.

In plus, un alt pachet de un milion de actiuni la Berkshire Hathaway va fi donat unei fundatii caritabile infiintate de Warren Buffett impreuna cu sotia sa Susan Thompson Buffett si cate 350.000 de actiuni pentru fiecare din fundatiile infiintate de copii sai Howard, Susan si Peter.

Acesta este cea mai mare donatie personala in scopuri caritabile facuta vreodata in SUA. in plus, anuntul intervine la doar cateva zile dupa ce presedintele grupului Microsoft, Bill Gates, a anuntat si el ca isi va diminua treptat rolul pe care il ocupa in prezent in conducerea executiva a celui mai mare producator mondial de programe software pentru a se dedica actelor de caritate. Bill Gates, in varsta de 50 de ani, este prieten cu Buffett si ocupa functia de director la Berkshire Hathaway, in timp ce sotia lui Bill Gates, Melinda, este colega cu Buffett in consiliul de administratie al companiei Washington Post Co.

Berkshire Hathaway, compania controlat de Warren Buffett, a obtinut anul trecut un profit de 5 miliarde de dolari si o cifra de afaceri de 25 de miliarde de dolari.

Buffett, cu o avere personal de aproximativ 43 de miliarde de dolari, se afl pe locul doi n topul celor mai bogai oameni din Statele Unite, dup Bill Gates. In urma celor 55 ani de activitate, Buffett este recunoscut in lumea businessului drept unul dintre cei mai buni investitori din istorie.

El se afla la conducerea concernul Berkshire Hathway, care are afaceri in mai multe domenii, de la asigurari la productia de energie sau de mobila si vopsea. De asemenea, Warren Buffet detine pachete de actiuni din portofoliul American Express, Coca-Cola si Gillette.

Warren Buffet a parasit de curand dupa 17 ani Consiliul de Administratie al companiei americane Coca-Cola. Potrivit unui comunicat al companiei cu sediul in Atlanta, Buffett doreste sa isi concentreze toata atentia in directia concernului Berkshire Hathaway Inc, in fruntea caruia se afla.

Berkshire detine un pachet de 8,4 procente din actiunile Coca-Cola si va ramane actionar si dupa plecarea lui Buffet din board-ul producatorului de bauturi racoritoare. Dupa sosirea lui Buffett in 1989 in Consiliul de Administratie al Coca-Cola, actiunile companiei au crescut timp de 10 ani consecutivi. In ultimii ani insa, Coca-Cola a inregistrat o scadere continua a cotatiilor sale pe fondul unor cresteri constante a rivalului PepsiCo.

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Internațional »Citește și
Setari Cookie-uri