Bancile din Polonia vor acorda garantii mai mari intreprinzatorilor care deruleaza proiecte finantate de Bruxelles, informeaza Rompres.
Presedintele polonez a semnat modificarea legii Fondului Garantiilor Uniunii Europene, al carui scop este sprijinirea firmelor si autoritatilor locale in domeniul utilizarii subventiilor primite din partea UE. Datorita acestor modificari, intreprinzatorii vor putea conta pe garantii in valoare de 500.000 euro (pana acum erau de 100.000 euro), iar unitatile conducerii teritoriale de pana la cinci milioane de euro. De asemenea, a fost uniformizat si majorat pragul maxim al asigurarilor si garantiilor la 80 la suta din valoarea creditului sau emisiunii de obligatiuni menite sa serveasca finantarii proiectului.

Modificarea legii a fost dictata de utilizarea foarte slaba a mijloacelor fondului administrat de Banca Economiei Nationale. De cand a inceput sa functioneze, fondul a strans aproximativ 790 de milioane de zloti (195 milioane euro) o parte din dobanzile la care au fost supuse rezervele obligatorii ale bancilor comerciale. Scopul lui era sa constituie o asigurare financiara de baza pentru cei care realizeaza investitii din subventii primite de la Bruxelles. Cu toate acestea, a fost utilizat de doar 140 de intreprinzatori, iar valoarea garantiilor nu a depasit 74 milioane de zloti (18,2 milioane euro).

"Exista cateva cauze care au generat aceasta situatie. in primul rand, valoarea mica a garantiilor si limitarea grupei de agenti economici spre care este directionata oferta. Modificarile survenite in lege elimina aceste bariere, considera Andrzej Kaczmarek, viceministrul economiei.

Incepand cu luna septembrie, oferta Fondului va fi accesibila nu numai beneficiarilor directi ai sprijinului UE. De noul instrument - garantarea unei bune realizari a contractului - vor beneficia, de exemplu, si executantii indirecti angajati in proiectul finantat.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri