Rosneft vrea sa stranga 8,5 mld. dolari prin cotarea actiunilor la bursŃ

Compania petroliera rusa de stat OAO Rosneft a anuntat luni ca actiunile sale vor fi plasate la bursa la un interval cuprins intre 5,85 si 7,85 dolari, evaluand capitalizarea sa undeva intre 60 si 80 miliarde dolari, informeaza Rompres.

Cifrele au fost furnizate intr-un comunicat al companiei Rosneft in care era citat si directorul general Sergei Bogdanchikov. Operatiunea de cotare publica initiala (IPO) este programata a se desfasura vara aceasta la bursele de la Moscova si Londra, simultan.

Rosneft este a treia companie petroliera rusa in termeni de capacitate de productie, pozitie pe care a dobandit-o dupa ce a achizitionat principala divizie de productie a companiei Yukos in luna decembrie 2004, in urma unei proceduri de licitatie controversata. Analistii considera ca scoaterea la licitatie a Yuganskneftegaz a fost determinata de dorinta Kremlinului de a recastiga controlul asupra sectorului petrolier si totodata a pune punct ambitiilor politice ale lui Mikhail Khodorkovsky, fondatorul Yukos. La sfarsitul saptamanii trecute Yukos a cerut autoritatilor bursiere britanice sa refuze intrarea la Bursa de Valori din Londra (LSE) a companiei petroliere ruse Rosneft, pe care Yukos o acuza de furt de active.

Luni a demarat campania de promovare prin care Rosneft vrea sa capteze interesul investitorilor, urmata de publicarea prospectului de introducere la Bursa, un document juridic in care Rosneft a anuntat ca va prezenta si modalitatea in care a fost achizitionata Yuganskneftegaz.

Prin aceasta operatiune Rosneft spera sa stranga banii necesari pentru a rambursa imprumutul de 7,5 miliarde dolari pe care l-a luat anul trecut pentru a-si creste participatia in gigantul OAO Gazprom.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din sec╚Ťiunea Interna╚Ťional »Setari Cookie-uri