Jorg Asmussen, unul dintre cei mai influenti membri ai consiliului guvernatorilor Bancii Centrale Europene (BCE), cu un rol esential in combaterea crizei din zona euro, va parasi banca pentru a se alatura noii coalitii de guvernare din Germania, urmand sa ocupe un post de secretar de stat.

Asmussen l-a sustinut puternic pe presedintele BCE, Mario Draghi, in cele mai dificile momente ale crizei zonei euro anul trecut si, din postura de reprezentant neoficial al Germaniei in comitetul executiv, a asigurat sprijinul german esential pentru masurile agresive ale bancii, noteaza cotidianul britanic Financial Times. Plecarea lui Asmussen, al carui mandat ar fi trebuit sa inceteze in 2019, ar putea lasa un gol important in echipa de conducere, anunta Mediafax.

In locul acestuia, la BCE ar urma sa soseasca actualul vicepresedinte al Bundesbank, Sabine Lautenschlager, care s-a opus in trecut eforturilor lui Draghi - inclusiv programului anuntat anul trecut privind eventuala achizitie de obligatiuni guvernamentale. Programul (Outright Monetary Transactions - OMT) este creditat de multi analisti pentru depasirea celei mai dificile etape a crizei. Nu este clar in prezent cum vede Lautenschlager politica monetara a bancii, noteaza publicatia. Asmussen a sustinut programul OMT al lui Draghi, in timp ce predecesorul sau, Jurgen Stark, a demisionat din cauza unor astfel de politici in timpul mandatului precedentului presedinte al BCE, Jean-Claude Trichet.

Asmussen va reveni la Berlin pentru a prelua un post de secretar de stat la Ministerul Muncii, care va fi codus de Angela Nahles, de asemenea din partidul social-democrat (SPD). Vicepresedintele BCE a fost mentionat in presa germana ca o posibila varianta pentru pozitia de ministru de Finante, in cazul in care SPD ar fi obtinut ministerul. Actualul ministru de Finante, Wolfgang Schauble, este membru al CDU, formatiunea cancelarului Angela Merkel. "Decizia nu a fost usoara (...) Motivele pentru acest pas sunt doar de natura personala", a declarat Asmussen, adaugand ca in timp ce el trebuie sa lucreze la Frankfurt, familia sa, inclusiv doi copii mici, locuiesc la Berlin.

Plecarea acestuia de la BCE va declansa speculatii despre persoana care va prelua rolul cheie de vicepresedinte al noii autoritati de supraveghere din cadrul BCE, agentie care va supraveghea cele mai mari banci din uniunea monetara. Asmussen a fost negociatorul sef al BCE in efortul de formare a uniunii bancare la nivelul UE. Oficialii UE l-au creditat pe Asmussen cu rolul cheie de asigurare a legaturilor intre pozitia in general conservatoare a Bundesbank, Ministerul de Finante de la Berlin si alte tari si institutii din zona euro.
BCE se va confrunta cu dificultati sa gaseasca rapid un succesor de calibrul lui Asmussen, noteaza publicatia britanica.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri