Decizia Standard & Poor's (S&P) de a retrograda cu o treapta ratingul de credit pe termen lung al Uniunii Europene (UE), de la nivelul de top "AAA" la "AA+", este gresita, intrucat statele membre sunt angajate prin tratate sa pastreze un buget comunitar echilibrat, potrivit Comisiei Europene (CE), scrie Mediafax.

S&P a retrogradat vineri pentru prima data calificativul atribuit UE. Agentia a invocat tensiunile in crestere in negocierile asupra bugetului. Revizuirea negativa vine dupa decizii similare in cazul mai multor state membre in ultimele luni.

"Comisia nu este de acord cu S&P ca obligatiile statelor membre pot fi puse sub semnul intrebarii intr-o eventuala situatie dificila. Toate statele membre au transmis contributiile la buget in totalitate si la timp, inclusiv in perioada crizei financiare", a declarat comisarul pentru Afaceri Economice si Monetare, Olli Rehn, citat de AFP.

Bugetul comunitar, potrivit tratatelor aflate la baza Uniunii, nu poate inregistra deficit, iar UE nu are datorii, a spus Rehn. Ratingul de credit pe termen scurt al UE a fost meninut la "A-1+". Perspectiva calificativului pe termen lung este stabila.

S&P a coborat in ultimii ani ratingurile marilor economii europene, inclusiv Franta, Italia si Spania, in urma crizei datoriilor de stat.

Citeste si:
Fonduri europene de aproape 211 mil. de euro pentru investitii in...
Fonduri europene de aproape...


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si
Bode: 9,7 mld. de euro am primit de la UE pentru 93 de contracte in 2014-2020
Setari Cookie-uri