Fostul magnat al petrolului si critic al Kremlinului Mihail Hodorkovski, care a ajuns in Germania dupa ce a fost gratiat de presedintele Vladimir Putin dupa zece ani de inchisoare, este "liber sa se intoarca in Rusia", a afirmat sambata purtatorul de cuvant al Kreminului, citat de AFP.

Mediafax.ro

"Este liber sa se intoarca in Rusia. Absolut", a declarat Dmitri Peskov, scrie Mediafax.

El a refuzat sa spuna daca i-au fost impuse conditii la eliberare sau daca fostul detinut, in varsta de 50 de ani, va fi liber sa faca politica in tara sa.

Peskov a afirmat ca Hodorkovski i-a scris doua scrisori lui Putin: una scurta, oficiala, si una lunga si mai personala. El nu a oferit alte detalii.
Hodorkovski a ajuns vineri la Berlin, la cateva ore dupa ce a fost scos in cel mai mare secret din inchisoarea situata in Karelia (nord-vestul Rusiei).

Cu o zi inainte, presedintele rus Vladimir Putin a anuntat spre surpriza generala gratierea lui, afirmand ca detinutul a redactat o cerere in acest sens.

Citeste si:
Principalul opozant al lui Putin a fost retinut
Principalul opozant al lui...

Intr-un scurt comunicat, Hodorkovski a confirmat, vineri seara, ca a facut o cerere de gratiere catre presedintele rus "din cauza circumstantelor familiale", dar a negat ca si-a recunoscut vinovatia, asa cum a afirmat Kremlinul.

Saptamanalul de opozitie The New Times, in care Hodorkovski si-a povestit viata in inchisoare, a afirmat ca fostul magnat a sunat in redactia sa pentru a multumi pentru sprijin.

"Cel mai important acum este Libertatea, Libertatea, Libertatea", a declarat el, citat de publicatie.

"Va sunt recunoscator tuturor celor care m-ati sustinut in tot acest timp", a declarat el. "Mai raman multe de facut, eliberarea ostaticilor care sunt in continuare in inchisoare si mai ales a lui Platon Lebedev", asociatul lui, condamnat alaturi de el, a adaugat Hodorkovski.

Citeste si:
Caldura strica planurile de sarbatori ale rusilor
Caldura strica planurile de...


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
Tensiuni la Moscova. Guvernul rus a demisionat