Presedintele american Barack Obama a semnat joi bugetul Statelor Unite pentru urmatorii doi ani, transformand astfel in lege un compromis obtinut cu greu intre democrati si americani, a anuntat Casa Alba intr-un comunicat, relateaza AFP.

Din Hawaii, unde se afla in vacanta de sfarsit de an impreuna cu familia, presedintele a promulgat un text menit sa transmita semnalul unei stabilitati fiscale, dupa psihodrama provocata de paralizia partiala a administratiei federale in octombrie. Acest compromis intre cele doua partide, aprobat la jumatatea lui decembrie de catre cele doua Camere ale Congresului, stabileste cadrul cheltuielilor pentru 2014 si 2015, anuland totodata taierile automate care urmau sa intre in vigoare la 1 ianuarie, conform Mediafax.

Printr-o anulare partiala a politicii de austeritate, cheltuielile federale, dupa doi ani de scadere istorica, urmeaza sa inregistreze o crestere in 2014, de la 967 de miliarde de dolari cat a fost in 2013 la 1.012 miliarde in 2014 si 1.014 miliarde in 2015. Cheltuielile militare, care urmau sa inregistreze o reducere, vor creste usor.

Republicanii au fost de acord cu o crestere a nivelului unor taxe si redevente, insa impozitele nu au fost marite, asa cum au promis. Reforme ample la nivelul statului-providenta (programe privind pensionarea, sanatatea, ajutoarele sociale) sau Codului Fiscal sunt amanate sine die.

"Este o prima etapa buna", a apreciat Obama la momentul adoptarii in Senat, exprimandu-si satisfactia fata de faptul ca americanii nu se vor confrunta in urmatorii doi ani cu "o noua inchidere dureroasa si putin judicioasa a administratiei". Presedintele a promulgat tot joi legea anuala a Apararii, aprobata de Congres tot in urma unui compromis intre democrati si republicani si care relaxeaza restrictiile privind transferul in strainatate al unor detinuti de la inchisoarea militara de la baza americana Guantanamo Bay (Cuba).

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri