In ultimii cinci ani consumul de tutun a scazut dramatic in Marea Britanie, iar in ultimii 20 de ani acesta s-a redus cu 80%. Daca trendul va continua tigarile vor deveni o amintire pana in 2026, scrie Financial Times.

Daca in 1992 britanicii cumparau 2,1 milioane de kilograme de tigari, anul trecut cantitatea s-a redus la 400.000 de kilograme. Declinul nu pare sa se opreasca aici insa, piata tigaretelor contractandu-se in intervalul 2007-2012 cu o cincime pana la valoarea de 513 milioane de euro, potrivit datelor Euromonitor.

Evolutia s-a datorat in special introducerii in anul 2007 a interdictiei de a fuma in toate locurile inchise unde britanicii isi desfasurau activitatea. Ca urmare a acestui fapt vanzarile de tigarete lungi au scazut cu 40%, de doua ori mai mult decat tigarile slim.

Potrivit estimarilor Imperial Tobacco, al doilea mare producator de tigari din Marea Britanie, in prezent exista aproximativ 300.000 de fumatori frecventi, in scadere fata de cei 700.000 de consumatori in urma cu zece ani.

In Romania sectorul tutunului genereaza 18.000 de locuri de munca in productie si distributie, respectiv 43.000 in vanzari angro, distributie si retail. Industria tutunului este unul dintre cei mai mari contribuabili la bugetul de stat al Romaniei. Anul trecut, producatorii de tigarete au platit la bugetul de stat peste 3 miliarde euro, reprezentand accize si taxe. Suma inseamna circa 2,7% din PIB si o contributie la veniturile bugetare de aproximativ 10%.

La nivelul celor 27 de state din Uniunea Europeana, industria tutunului asigura circa 600.000 de locuri de munca.

In Romania 3.000 de angajati lucreaza in fabricile detinute de producatorii de tigarete British American Tobacco, Japan Tobacco International si Philip Morris, cei mai importanti jucatori din industria de profil.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri