Adeptii canabisului din Statele Unite pot consuma legal marijuana in scopuri recreative de la 1 ianuarie in doua state din vestul tarii, Colorado si Washington, relateaza AFP, citat de Mediafax.

Legalizarea consumului de cannabis in scopuri recreative a adus la cafenelele de profil foarte multi cumparatori in prima zi a anului 2014.

O lege votata in noiembrie prevede deschiderea in aceste doua state a primelor "coffee-shops", unde consumatorii vor putea sa cumpere legal, cu condutia sa aiba cel putin 21 de ani, pana la 28 de grame de canabis la fiecare vizita.

Aceasta lege este o premiera pe continentul american, unde politica de pana in prezent combina interdictia si reprimarea pentru consumatori cu lupta impotriva producatorilor si traficantilor, in special in centrul si sudul continentului.

Dar si acolo lucrurile sunt pe cale sa se schimbe. In mai, Organizatia Statelor Americane (OEA), care regrupeaza toate tarile de pe continentul american cu exceptia Cubei, a publicat un raport care invita la studierea unei eventuale legalizari a canabisului pentru a le taia creanga de sub picioare traficantilor.

Iar la 10 decembrie, Senatul uruguayan a aprobat o lege care legalizeaza productia si vanzarea de canabis in Uruguay sub autoritatea statului, care va intra in vigoare in primul semestru al lui 2014.

In America de Nord, Mexicul a inceput sa ia in considerare aceasta posibilitate, in timp ce Canada, pana acum foarte represiva, si-a relaxat usor pozitia, intentionand sa se limiteze la o simpla amenda data consumatorilor de canabis in locul urmaririlor in justitie.

In Statele Unite, un sondaj recent arata ca toleranta a crescut in randul tinerilor pentru un drog totusi ilicit si considerat adictiv. Potrivit acestei anchete, mai putin de 40 la suta dintre elevii din ultimul an de liceu considera canabisul periculos, fata de 44 la suta cu un an inainte, iar 23 la suta au afirmat ca au fumat in luna dinaintea sondajului, fata de 36 la suta in ultimele 12 luni.

Miercuri, la deschiderea magazinelor, cei cu varste de peste 21 ani au putut sa consume legal canabis, cu conditia sa mearga in Colorado si statul Washington. Unele companii ofera deja calatorii organizate.

Sperand sa arate calea celorlalte state, cultivatorii de canabis isi freaca mainile, in timp ce autoritatile sunt nerabdatoare sa stranga primele impozite pe aceasta noua activitate comerciala.

Consumul de canabis in scopuri medicale este deja legal si reglementat in 19 state americane. Iar in majoritatea, consumul in scopuri recreative nu este considerat un delict.

Dar Colorado si Washington au facut un pas inainte punand in aplicare un sistem in care autoritatile locale vor supraveghea distributia si vanzarea de marijuana pentru simpla placere a consumatorilor.

In Colorado, celebru pentru statiunile sale de schi, autoritatile au acordat licente pentru 348 de magazine, iar statul Washington a primit 3.746 de cereri dintre care 867 pentru magazine, potrivit Seattle Times, care face apel la prudenta intr-un editorial.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri