Comisarul european pentru Energie si ministrii de resort din tarile care vor fi traversate de gazoductul Nabucco au semnat la inceputul acestei saptamani, in cadrul unei intruniri organizate la Viena, un acord privind sprijinul politic si financiar care va fi acordat proiectului, evaluat la 5,8 mld. dolari, transmite Reuters reluat de Mediafax.
Ministrii prezenti la intrunire si-au exprimat sprijinul pentru ca o serie de exceptii de la reglementarile antitrust ale UE sa fie permise in acest caz, astfel incat investitorii sa aiba garantiile necesare alocarii de fonduri pentru acest proiect. "Problema sigurantei energetice este pe masa fiecarui ministru al Energiei, dar si a ministrilor de Externe, Finantelor si ai Industriei din statele Europei", a declarat comisarul european pentru Energie, Andris Piebalgs, precizand ca proiectul Nabucco contribuie la siguranta energetica a regiunii.

Comisarul european a adaugat ca Nabucco ramane prioritatea UE, in pofida intentiei Rusiei de a extinde gazoductul Blue Stream. In cadrul intalnirii, Banca Europeana de Investitii a anuntat ca este pregatita sa finanteze intre 20% si 30% din gazoduct, iar Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare si International Finance Corporation vor contribui, de asemenea, la finantarea proiectului.

Operatorul gazoductului de 3.300 de kilometri, care va fi detinut de companiile Botas (Turcia), OMV (Austria), MOL (Ungaria), Bulgargaz (Bulgaria) si Transgaz (Romania), se asteapta sa primeasca, anul viitor, acordul pentru initierea lucrarilor.

Directorul Nabucco, Reinhard Mitschek, a aprecizat ca Executivul european ar putea permite exceptii de la reglementarile existente, pentru a putea incheia contracte de furnizare pe termen lung, de 10-20 de ani, iar 50% din capacitatea gazoductului sa fie rezervata pentru companiile care detin Nabucco.

Proiectul vizeaza realizarea unui culoar de tranzit a gazelor naturale din regiunea Marii Caspice, in special Azerbaidjan, catre Europa de Vest pe traseul Turcia - Bulgaria - Romania - Ungaria - Austria, fara a tranzita Rusia.
In cazul in care constructia incepe in anul 2008, gazoductul va deveni operational trei ani mai tarziu. Prin intermediul Nabucco ar putea fi transportati anual intre 25,5 miliarde de metri cubi si 31 miliarde de metri cubi, pana in anul 2020.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri