Jim O'Neill, fost economist Goldman Sachs care a inventat si popularizat conceptul de BRIC - Brazilia, Rusia, India, China, in ideea unor piete extrem de atractive penru investitii si care ar putea deveni motorul economiei globale, starneste agitatia acum, cand vorbeste despre perspectivele economiilor "MINT" - Mexic, Indonezia, Nigeria si Turcia.

La inceput tarile BRIC au fost in voga si pentru o scurta vreme toata atentia s-a mutat asupra CIVETS. Acum tarile MINT atrag privirile investitorilor si analistilor de pretutindeni. "Epoca" BRIC a luat sfarsit. Doar China mai marseaza puternic, in timp ce Brazilia inca se mai confrunta cu urmarile recesiunii din 2009, iar celelalte doua state au incetinit serios.

Pentru investitori, actuala perioada este un moment bun sa caute asa-zis-ul "next big thing" in pietele globale. Ca urmare, toata atentia s-a mutat asupra tarilor MINT: Mexic, Indonesia, Nigeria si Turcia. De altfel, tarile MINT impartasesc cateva caracteristici comune.

Toate au populatii de mari dimensiuni si un crestere cu resurse abundente de tineri care intra anual pe piata fortei de munca. Aceasta situatie ar trebui sa le ajute sa creasca rapid, atunci cand tendinta de imbatranire a populatiei si diminuarea acesteia va duce inexorabil la rate mai lente de crestere in multe tari dezvoltate (precum si China), in deceniile urmatoare.

Un alt atuu este reprezentat de amplasarea geografica, care le faciliteaza sansa de a profita de pietele mari din apropiere. De exemplu, Indonezia se afla aproape de China, Turcia, la marginea Uniunii Europene, iar Mexic la usa Americii. Avantaje geografice exista si pentru Nigeria, desi mai putin evidente imediat. Cu toate acestea dispune de potentialul de a deveni centrul economic al Africii, la un moment in care continentul rosu se va bucura de o perioada sustinuta de expansiune economica puternica, noteaza The Guardian.

SUA a inceput sa perceapa...
Citeste si: SUA a inceput sa perceapa tarife mai mari pentru produse chineze

Avansul economic puternic din Asia a impins in sus cererea pentru combustibil si materii prime necesare pentru industrializare, precum si trei dintre statele MINT - Mexic, Indonezia si Nigeria - care reprezinta poate cei mai mari producatori de marfuri. Din cele patru, doar Nigeria nu este deja un membru al grupului G20, format din tarile dezvoltate si in curs de dezvoltare.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si