Lukoil este in cautare de noi rafinarii

Lukoil, cea mai mare companie petroliera din Rusia, analizeaza posibilitatea preluarii uneia din rafinariile detinute de rivalul britanic BP Plc., a declarat miercuri, pentru Interfax, directorul general de la Lukoil, Vagit Alekperov.

"Cu siguranta vom lua in considerare aceasta oportunitate", a declarat directorul general de la Lukoil.

BP a anuntat marti ca a decis sa scoata la vanzare rafinaria de la Coryton, in apropiere de Londra, instalatie care proceseaza 172.000 de barili de titei pe zi.

De asemenea, Lukoil (companie in care 17 la suta din actiuni sunt controlate de gigantul petrolier american ConocoPhillips) va participa la licitatia organizata de Kuwait Petroleum International pentru o alta rafinarie amplasata la Rotterdam, facilitate care poate procesa 80.000 de barili pe zi. Rezultatul acestei licitatii urmeaza sa fie anuntat la data de 12 iulie.

In plus, Vagit Alekperov a anuntat ca Lukoil si partenerul ConocoPhillips se gandesc sa construiasca impreuna o noua rafinarie, o decizie finala pentru acest proiect urmand sa fie anuntata in aproximativ doua luni. Este insa posibil ca acesta rafinarie sa fie amplasata in Rusia, caz in care ar fi vorba de cea de a cincea rafinarie ruseasca a grupului Lukoil.

In prezent, Lukoil produce 1,8 milioane barili de titei pe zi si este capabil sa proceseze 750.000 de barili de titei pe zi la cele patru rafinarii ale sale din Rusia. in afara Rusiei, Lukoil detine o rafinarie la Odessa (Ucraina), una la Burgas (Bulgaria) si alta - Petrotel -la Ploiesti (Romania), toate cele trei instalatii avand o capacitate totala de rafinare de 200.000 de barili pe zi.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Internațional »Setari Cookie-uri