Cresterea economica a SUA a depasit estimarile de 5,3 procente din urma cu o luna, a informat Departamentul Comertului. Cresterea puternica a valorii Produsului Intern Brut reflecta o imbunatatire a deficitului comercial al tarii, care s-a situat sub estimari. Produsul Intern Brut reflecta valoarea tuturor bunurilor si serviciilor produse in SUA si este considerat cel mai bun barometru al sanatatii economice a tarii.

Intr-un raport separat, Departamentul Muncii a informat ca cererile pentru ajutor de somaj au crescut, saptamana trecuta, cu 4.000, ajungand la 313.000, putin peste estimarile economistilor. Pentru trimestrul doi, economistii estimeaza o crestere economica cuprinsa intre 2,5 procente si trei procente. Preturile ridicate la energie si o piata imobiliara mai moderata vor juca un rol important in aceasta incetinire a cresterii economice din trimestrul unu. Nucleul inflationist, excluzand deci alimentele si energia, indeaproape supravegheat de Federal Reserve, a fost de doua procente, in trimestrul unu.

Consiliul de politica monetara al Fed a ridicat, la intrunirea din luna mai, rata dobanzii de referinta cu 0,25 procente, pana la cinci procente, cea mai mare din ultimii cinci ani. Economistii se asteapta ca rata sa fie ridicata din nou, joi, pentru a tine inflatia sub control.

In al treilea raport, SUA continua sa apara drept cea mai indatorata tara a lumii, datoriile SUA totalizand, in 2005, 2.690 de miliarde dolari (2.150 miliarde euro), cea mai mare parte din aceasta fiind in active SUA precum pachete de actiuni, obligatiuni sau imobiliare. in anul 2004, deficitul investitional a totalizat 2.360 miliarde dolari.