Compania petroliera britanica BP Plc a fost acuzata de Departamentul american al Justitiei si de Comisia pentru Tranzactii Futures pe Marfuri (CFTC) ca in 2004 a manipulat preturile pe piata de gazului propan, informeaza Rompres.

Dennis Abbott, fost broker la filiala BP Products North America, si-a recunoscut vinovatia in fata unui tribunal din Washington. Ministerul american al Justitiei a informat ca Dennis Abbott risca o pedeapsa cu inchisoarea de cinci ani si o amenda de 250.000 de dolari. Cu toate acestea, Dennis Abbott a acceptat sa coopereze cu autoritatile judiciare in ancheta deschisa in acest dosar.

Inculpatul a recunoscut ca in perioada februarie-iulie 2004, alaturi de alti brokeri si cu consensul echipei de conducere de la BP Products North America, a achizitionat un volum important de contracte la termen pentru a reduce oferta de pe piata in luna februarie 2004. Ulterior, acestea au fost revandute cu un profit substantial, dupa ce preturile pe piata gazului propan au crescut. Acuzatii intentionau sa profite de pe urma acestor tranzactii prin bonusurile si primele acordate de BP.

La finele lui februarie 2004 BP a ajuns sa controleze 90% din piata contractelor de gaz propan in SUA. in schimb, incepand cu data de 27 februarie 2005 costul gazului propan pe piata SUA a crescut cu peste 40 de procente pana la 90 de centi pentru un galon, pret la care, sustin anchetatorii, nu s-ar fi ajuns in conditiile unei cereri si oferte normale. Potrivit CFTC, in 2003 propanul era principalul combustibil folosit pentru incalzirea a aproximativ sapte milioane de case din SUA, majoritatea din zona centrala si de nord-est a tarii. Propanul are avantajul de a putea fi utilizat de gospodariile care nu au acces la o conducta de gaz natural.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Internațional »Setari Cookie-uri