McDonald’s Franta este acuzat de evaziune fiscala de 2,2 miliarde de euro, anunta autoritatile fiscale franceze. In urma unei perchezitii intre 15 si 16 octombrie 2013, fiscul francez sustine ca grupul de restaurante a fraudat statul timp de cinci ani, scrie Le Monde.

Peste 2,2 miliarde de euro au fost transferate in Luxemburg si Elvetia din 2009 pana anul trecut, fara ca McDonald’s sa plateasca TVA si impozit pe profit pentru aceasta suma. Asta inseamna ca filiala franceza a restaurantului a ascuns de taxe intre 330 si 650 de milioane de euro pe an.

Desi a confirmat controlul fiscal, McDonald’s nu s-a exprimat si asupra fraudei.

"La fel ca cele mai multe companii mari, noi suntem supusi la solicitari de rutina de informatii de la inspectia finantelor publice, la care am raspuns intotdeauna."

Marca McDonald’s este prezenta cu 1300 de restaurante in Franta, a doua cea mai profitabila piata dupa Statelor Unite. 20% din restaurante sunt detinute de grupul american si 80% sunt francize ale caror proprietari trebuie sa predea la gigantul american 4% din cifra lor de afaceri pentru costurile de publicitate si, in special, intre 10% si 20% sub forma de comisioane de operare.

Citeste si:
McDonald`s va mai deschide patru unitati in 2019. Afla unde
Restaurante noi: McDonald`s...

Acest sistem de franciza este inima evaziunii fiscale a grupului, care ar fi infiintat filiale in strainatate pentru a gestiona acest castig, inclusiv McD Europe Franchising in Luxemburg, scriu jurnalistii de la Le Monde.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si
Cat ajunge sa castige un angajat dintr-un restaurant McDonald`s