Banca Centrala a SUA (Federal Reserve - Fed) a majorat din nou, joi, dobanda de referinta cu un sfert de punct pana la 5,25% si, pentru calmarea pietelor, a lasat optiunile deschise pe viitor, informeaza Bloomberg.

Asa cum se asteptau analistii, Comitetul de politica monetara (FOMC) a decis o noua majorare a dobanzilor cu un sfert de punct, aceasta fiind cea de a 17-a decizie consecutiva de majorare a dobanzilor in ultimii doi ani. in luna iunie 2004 dobanda de referinta a Fed era la doar un procent. FOMC a precizat ca decizia de joi seara a fost luata in unanimitate.

In comunicatul oficial care a insotit anuntul de majorare a dobanzilor, Fed a informat ca in urmatoarea perioada se astepta o reducere usoara a cresterii economice, dupa ce la inceputul anului s-a inregistrat un ritm de crestere mai degraba ridicat. in acelasi timp, Fed considera ca in ultimele luni cifrele referitoare la inflatia de baza au fost ridicate.

In consecinta, "chiar daca moderarea cresterii economice si a cererii interne ar urma sa limiteze presiunile inflationiste pe termen scurt, comitetul estimeaza ca persista in continuare riscuri de inflatie", considera Federal Reserve.

Analistii sunt de parere ca tocmai aceasta este dilema cu care se confrunta in prezent Fed. Pe de o parte, economia este pe cale sa-si incetineasca ritmul de crestere, ceea ce pledeaza pentru o politica monetara care sa nu sufoce activitatea economica. Pe de alta parte, inflatia ramane la niveluri ingrijoratoare, ceea ce atrage dupa sine logica majorarii dobanzilor pentru a impiedica derapajul preturilor.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri