Sub acoperirea anonimatului, romanii din Ucraina sustin ca se implica in protestele antiguvernamentale de la Kiev, in timp ce oficialii comunitatii se declara adeptii pacii si ai negocierii si afirma ca romanii nu iau parte la evenimentele care au dus pana la demisia premierului, informeaza Mediafax.

"Revolutia din Capitala a trecut si in teritorii. Valul protestelor s-a extins si au fost ocupate 6-7 consilii din regiune pana sa ajunga si la Cernauti", a povestit un roman din acest oras, doar cu conditia de a ramane anonim.

Acesta sustine ca romanii din Ucraina iau parte la proteste, intrucat miscarea din aceasta tara nu are legatura cu nationalitatea, intrucat "toata lumea lupta cu autoritatile". "Nu ai cum altfel, cand fortele speciale bat oamenii, cand politia fiscala vine si iti ia tot, cand nivelul de coruptie este extrem de mare, nationalitatea nu mai are nicio importanta", spune unul dintre putinii romani din tara vecina care a acceptat sa vorbeasca despre implicarea romanilor in protestele incepute anul trecut la Kiev si care s-au raspandit in ultimele zile in toata tara, inclusiv in zona rusofona, la Dnepropetrovsk si Zaporojie, aproape de granita cu Rusia.

Pentru multi romani "varianta ideala" de solutionare a conflictului consta in semnarea de catre Ucraina a Acordului de Asociere cu Uniunea Europeana si, la un moment dat, aderarea la spatiul comunitar. "Aderarea la UE ar duce la cresterea nivelului de trai, al civilizatiei. Fara asta nimic nu se va schimba. Acum totul e in ceata, nu exista perspective, pentru copii, pentru varstnici", spune acesta.

"Actuala putere vrea unirea cu Rusia, Belarus si Kazahstan. Sper ca romanii au inca memorie. Stramosii lor au fost deportati in Siberia, Kazahstan. Nu mai vrem asta, vrem civilizatie. Singura noastra sansa este Uniunea Europeana. Pana acum toate guvernele au promis reforme, dar au fost doar declaratii, nimic nu s-a schimbat. E nevoie de controlul societatii civile, al UE pentru ca aceasta tara sa aiba o sansa normala", crede el.

"Vrem ca autoritatile sa cedeze, sa raspunda la cererile demonstrantilor, sa fie semnat, spun inca o data, Acordul de Asociere, sa se faca reforme in absolut toate domeniile, sa se schimbe tot, modul in care functioneaza economia, sa nu mai fie ingradit dreptul la opinie. In situatia actuala suntem cu 30 de ani in urma Romaniei", povesteste romanul.

Desi sunt reprezentati la nivel local si regional si au un deputat in Rada de la Kiev, Ion Popescu, si oficial beneficiaza de unele drepturi, romanii nu sunt multumiti de modul in care se aplica legea.
"Da, au dat o lege pentru limbile minoritatilor, dar functioneaza pe hartie. Au facut-o pentru rusa, nu pentru limbile altor minoritati. Chiar daca romana este limba regionala, in practica tot ucraineana se foloseste, la judecatorie, la politie. E politica de stat, asa era si pe vremea portocaliilor (guvernarea Viktor Iuscenko - Iulia Timosenko - n.r.)", mai spune acesta.

Rugat sa estimeze numarul romanilor implicati activi in protestele antiguvernamentale, el a spus ca proportia este asemanatoare cu cea a ucrainenilor: "daca, sa zicem, 10% dintre ucraineni sunt la proteste, probabil si in randul nostru e la fel".

Potrivit acestuia, la "asaltul" de vineri asupra Administratiei Regionale de la Cernauti au participat si romani: "au fost unii in prima linie, i-am recunoscut pe cativa". Si romanii din Izmail sustin protestul, dar in zona nu au aparut "tulburari". "N-am iesit in faza activa, dar sustinem protestul, ne-a ajuns cutitul la os, a bufnit totul, a dat pe afara", a marturisit un roman din Izmail, tot sub acoperirea anonimatului.

Proteste au fost si in Odesa, o alta zona in care locuiesc romani". "Au fost proteste, nu si asalt asupra institutiilor statului", a spus un roman din oras, care nu a dorit sa ofere alte detalii.
In schimb, un roman din Maramuresul istoric de peste Tisa (Transcarpatia) sustine ca romanii de aici "nu se amesteca in proteste, nu s-au dus la Kiev". "Oricum multi lucreaza in Rusia, de-aia lor le pasa mai mult de Rusia", a mai spus el.

Oficialii romani din Ucraina nu privesc insa cu ochi buni protestele, indemnand la pace si dialog.
Aurica Bojescu, deputat in Consiliul Regional din Cernauti, din partea Partidului Regiunilor (al presedintelui Viktor Ianukovici), a declarat ca romanii nu au participat la manifestatiile de vineri, cand seful Administratiei Regionale, Mihail Gainiceru, a fost lovit de protestatari.

Bojescu participa vineri la sedinta Consiliului Regional, care se desfasura in momentul in care manifestantii au luat cu asalt sediul institutiei. "Protestatarii au intrat in interiorul Consiliului Regional si au cerut demisia conducerii, dar aceasta a refuzat. Au spart geamuri, au intrat pe usi, astfel ca n-am mai putut lucra si sedinta s-a inchis", a precizat Bojescu.

Aceasta a subliniat ca nu a vazut "romani cunoscuti" printre manifestantii agitati. "Era lume foarte agitata, nu intelegeam nimic din ce spuneau. A iesit conducerea in fata lor si i-a invitat la dialog, dar nu s-au inteles si l-au lovit in cap pe presedinte (Mihail Gainiceru)", a spus Aurica Bojescu.

"Toate mergeau in directia constructiva. Asa n-am putut adopta bugetul si nu stiu cand o vom face. Va fi mai greu in perioada urmatoare cu salariile, cu plata medicamentelor", s-a plans oficialul roman.
Potrivit acesteia, minoritatea romana din Ucraina doreste "o impacare buna" intre toti locuitorii. "In toate perioadele istorice a fost liniste, populatia de aici nu e deprinsa sa iasa pe strada", a precizat ea, adaugand ca, in prezent, e liniste, "lumea munceste si institutiile statului lucreaza".

"Noi indemnam pe toata lumea la pace si stabilitate, la dialog", a subliniat Bojescu. Si deputatul in Rada ucraineana Ion Popescu, din partea formatiunii lui Ianukovici, a declarat ca indeamna la "reconciliere si responsabilizare". Acesta considera ca, in cazul escaladarii situatiei, "primii care vor fi loviti vor fi minoritarii".

Ministerul de Externe a precizat ca, din informatiile Consulatului General al Romaniei la Cernauti, evenimentele din acest oras "nu au o incidenta directa asupra etnicilor romani iar acestia nu au fost implicati in incidentele" de vineri.

Totodata, Consulatul General al Romaniei la Cernauti nu a primit "solicitari de asistenta si protectie consulara din partea cetatenilor romani aflati in zona respectiva". "Oficiul consular mentine programul obisnuit de lucru cu publicul, iar in afara graficului zilnic, raspunde cu celeritatea cuvenita solicitarilor telefonice primite de natura consulara", se arata in raspunsul MAE.

Comunitatea romaneasca ar reprezenta a treia etnie ca pondere din Ucraina, dupa ucraineni si rusi, daca nu ar fi divizata artificial in romani (151.000 persoane) si "moldoveni" (258.600 persoane), potrivit site-ului Ministerului de Externe.

In regiunea Cernauti traiesc 181.780 de romanofoni, iar in regiunea Transcarpatia sunt 32.152 de etnici romani care locuiesc, in principal, in raioanele Teaciv si Rahiv. In regiunea Odesa, la ultimul recensamant al populatiei, s-au declarat romani 724 de persoane, iar 123.751 – moldoveni. Alte regiuni locuite in mod compact de romani: Kirovograd, Nikolaev, Herson, Ananiev, Balta.

Sursa foto: AGERPRES

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri