2014 este un an al divergentei pentru economia chineza, reprezentand tendintele diferite ale mediului de afaceri atat la nivel macro, cat si micro, potrivit unui raport al Coface.

Studiu Coface: Panorama riscurilor de tara - China

„Desi sunt asteptate numeroase reforme in urma celei de-a treia sesiuni plenare a celui de-al 18 lea Comitet Central al Partidului Comunist (CPCCC), trebuie totusi sa acordam o atentie deosebita posibilelor influente negative asupra economiei reale, determinate de eforturile reformelor si de riscurile de credit asociate cu cresterea costurilor de finantare”, se mentioneaza in raportul Coface.

Accelerarea procesului de urbanizare si o mai buna gestionare a datoriei locale guvernamentale (LGD) au fost cele doua teme cheie, evidentiate in comunicarea din cadrul Conferintei Central Economic Work.

Este de asteptat ca Guvernul sa continue sa incurajeze investitiile private din sectorul infrastructurii - in special in construirea "retelelor de orase" din regiunile central-vestica si nord-estica. Avand in vedere ca Guvernul a indicat deja ca politica fiscala va ramane stabila, este de asteptat ca sectorul privat sa finanteze aceste proiecte.

Cresterea costurilor de finantare va fi un indicator cheie de urmarit in 2014. Cu liberalizarea ratei de creditare introdusa in Iulie 2013, creditarea bancilor ar putea deveni mai supusa conditiilor pietei, iar inasprirea pietei interbancare s-ar putea traduce in rate mai mari.

Lichiditatile ar putea deveni chiar mai restranse, avand in vedere ca va fi nevoie de cat mai multe obligatiuni si o rata mare a datoriei publice locale pentru a-si stinge rambursarile in 2014. Rata mediei ponderate a imprumuturilor in China a crescut incet in 2013, iar aceasta tendinta va continua in 2014, daca luam in considerare conditiile pietei. Acest lucru ar trebui sa fie ingrijorator in special pentru intreprinderile mici si mijlocii (IMM-uri) care, ca de obicei, nu au avut parte de prea multe facilitati de creditare din partea bancilor.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri