Rusia ar putea obtine 25 de medalii, ceea ce ar putea clasa tara gazda pe locul trei la numarul de medalii obtinute la Jocurile Olimpice din aceasta iarna, organizate intre 7 si 23 februarie la Soci, potrivit unor estimari facute de compania de audit financiar PricewaterhouseCoopers Romania (PwC).

Aceasta estimare vine in conditiile in care Rusia are avantajul de a concura pe propriul teren, iar rivalii Germania, Canada, Austria si Norvegia ar putea ocupa locurile urmatoare. PwC estimeaza, astfel, ca Statele Unite ale Americii vor prinde primul loc cu 35 de medalii obtinute.

Estimarile pentru editia Jocurilor Olimpice din 2014 au fost facute si in functie de medaliile obtinute de tarile candidate la olimpiada din 2010 organizata in Vancouver, Canada.

vor trebui sa-si dispute locul secund, fiind mult in urma echipei Statelor Unite. In schimb, Romania ar produce o mare surpriza daca ar obtine o medalie la Jocurile Olimpice de Iarna. Potrivit PwC, echipa jamaicana de bob care nu are sanse la medalii.

Tabelul 1: Posibilele prime zece clasate in functie de numarul de medalii

Economistii de la PwC au folosit si cu ocazia Olimpiadei de Iarna de la Sochi, care incepe pe 7 februarie, metode econometrice pentru a estima clasamentul probabil pe natiuni in functie de numarul de medalii obtinute. Analiza testeaza corelatia istorica intre o serie de indicatori socio-economici si medaliile obtinute la Olimpiadele anterioare.

"Desi obiectul acestei analize este unul neobisnuit, acesta arata modul in care organizatiile pot folosi analize econometrice pentru a lua decizii mai bune de afaceri. Scopul modelului nostru nu este de a face prognoze exacte cu privire la clasamentul medaliilor, ci mai degraba de a imbunatati tehnicile de prognoza", a precizat John Webster, Liderul Departamentului de Audit, PwC Romania.

Rezultatele modelarii arata ca marimea economiei este o variabila semnificativa in determinarea succesului la Olimpiada. Totusi, o economie puternica nu este suficienta pentru o buna performanta. Clima este de asemenea un factor important. Prezenta sau absenta zapezii in perioada de iarna si numarul de statiuni de schi pe cap de locuitor au un impact semnificativ asupra distribuirii medaliilor.

Tarile mai mari si cu economii dezvoltate, cu o clima propice domina clasamentul potential pe natiuni in functie de numarul medaliilor; dar cazurile Austriei si Norvegiei demonstreaza ca o economie mai mica nu inseamna neaparat o bariera in calea succesului, acestea urmand probabil sa obtina mai multe medalii decat tari precum Franta si China.

Aceasta analiza foloseste un model Tobit pentru a estima impartirea medaliilor intre cele 28 de tari care au castigat cel putin o medalie la ultimele trei Olimpiade de Iarna. Celelalte variabile au fost PIB-ul total, numarul de statiuni de schi pe cap de locuitor, numarul de medalii din ultimele doua Olimpiade de Iarna. S-a tinut cont si de traditia tarilor in sporturile de iarna si s-a acordat un bonus pentru tarile gazda.


Sursa foto: sochi2014.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri